ERC proposa que Berga sigui Capital de la Cultura Catalana 2021

Els republicans buscaran la unanimitat del projecte al proper ple municipal | Esquerra considera que la candidatura pot ser la primera pedra perquè Berga esdevingui Capital de la Cultura Popular de Catalunya

25 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:49h
ERC proposa que Berga sigui Capital de la Cultura Catalana 2021.
ERC proposa que Berga sigui Capital de la Cultura Catalana 2021. | Aida Morales
El grup municipal d'ERC a Berga ha proposat que, de cara al 2021, aquesta ciutat sigui la Capital de la Cultura Catalana, de la mateixa manera que ho ha estat Vic el 2016, Reus el 2017 i ho serà Manresa al llarg d'aquest 2018. Així ho presentaran en una moció al ple municipal que es realitzarà la setmana que ve, i on es preveu aprovar la proposta d'aquesta candidatura, amb el compromís de tots els grups polítics i de l'equip de govern. D'aquesta manera, Esquerra aposta perquè això sigui "un compromís ferm" de tots els partits, ha explicat la regidora Ermínia Altarriba, sigui quin sigui el color polític que esdevingui en els propers anys.

Segons ha explicat en una roda de premsa, es tracta de posar la primera pedra a un "projecte de ciutat" que ha de ser, a més, un "revulsiu i una oportunitat" per marcar propòsits a llarg termini, i que no només sigui un projecte, sinó una "manera de treballar". Així, ERC fixa la mirada en la ciutat com a Capital de la Cultura Popular de Catalunya, una proposta que el també regidor republicà Jordi Pujals ha recordat que en les darreres eleccions ja portaven al programa electoral.

"La nostra ciutat creiem que tenim l'aposta decidida de la Patum com a eix vertebrador d'ensenyar la cultura", ha explicat Altarriba. Un punt de partida, ha continuat, per explicar al món la cultura popular de la mediterrània, la cultura del foc, de la festa i de la imatgeria. En aquest punt, però, la candidatura haurà d'estar consensuada, en activitats, amb els diferents grups polítics, tot i que també la ciutadania i el teixit cultura i associatiu de la ciutat, elements que faran que no només la Patum adopti major protagonisme, sinó que també ho facin altres distintius culturals de la ciutat.
 

Els regidors republicans Jordi Pujals i Ermínia Altarriba. Foto: Aida Morales


Vistes al 2021

La proposta d'ERC s'encara al 2021 perquè, segons han explciat, un element fonamental d'aquesta és que hi hagi "un alt grau d'unanimitat i complicitat" entre tots els actors municipals. A més, han recordat, el 2019 ho serà Cervera i, de cara al 2020, el termini de propostes finalitza aquest mes de gener i "és molt just" per treballar-ho "conjuntament i llargament" amb l'equip de govern.

La proclamació de Berga com a Capital de la Cultura Catalana 2021 ajudaria, han assegurat, a reforçar el teixit cultural del municipi, així com també el teixit associatiu. "Per a nosaltres és un repte i una manera d'incentivar els projectes culturals que d'aquí a l'any 21 es puguin generar a la ciutat", ha explicat Altarriba, que ha continuat: "Ho veiem com una gran oportunitat per implantar projectes més a llarg termini".

Entre les principals tasques de la proclamació hi ha, a grans trets, divulgar la llengua i la cultura catalanes. Durant l'any, doncs, es proposa vestir els mesos d'una programació atractiva i excepcional, i acompanyar-ho d'un esforç pressupostari que, en funció de l'ajuntament, és variable, i que pot comportar col·laboració privada en alguns casos. Reus o Vic, per exemple, hi van aportar un milió d'euros, tot i que en altres llocs, l'aportació ha estat diferent.
Arxivat a