Les modificacions de línies i trajectes del bus urbà de Berga no fan augmentar els usuaris el 2017

Eloi Escútia considera que un dels handicaps és que la capital berguedana és molt abastable a peu | El regidor avança que les línies de Cal Rosal i el Castell poden desaparèixer

24 de gener del 2018
Actualitzat a les 20:19h
Bus urbà de Berga.
Bus urbà de Berga. | Alsina Graells.
La reestructuració de línies i parades que el passat mes de març va anunciar l'equip de govern de l'Ajuntament de Berga amb l'objectiu d'impulsar i fer més rendible el servei de bus urbà a la ciutat no ha acabat d'arrelar, segons les dades a les que ha tingut accés NacióBerguedà. Fins a finals d'any, no s'ha registrat un increment considerable dels usuaris que han utilitzat aquest servei, i el nombre de persones que l'han usat s'ha quedat poc per sobre de les 41.500.

Si bé el nombre de persones va augmentar considerablement a partir de març i abril, amb les noves rutes i bonificacions, els usuaris s'han mantingut al voltant dels 3.000 mensuals, el que suposa una recaptació de poc més de 2.000 euros al dia. Això comporta que, durant el 2017, la recaptació total mitjançant tiquets hagi estat de 27.242,50 euros, uns diners que tornen a confirmar la baixa rendibilitat del servei, tenint en compte que l'Ajuntament hi destina anualment al voltant de 120.000, segons van informar en la presentació de les modificacions del passat mes de març.

Modificacions que no han acabat d'arribar

Els principals canvis que s'incorporaven en el bus eren el pas d'una a quatre línies, arribant als termes municipals d'Avià i Olvan, fent parada a Cal Rosal. De fet, hi havia una línia mare o vertebral que era la que realitzava el circuit bàsic per Berga, i que havia de passar de 43 minuts a 19, intercalant-se amb les altres. D'aquesta manera, també es passava de 16 trajectes a 26, de 22 parades a 50, i es donava opció a una línia escolar que s'apropava als centres de Sant Joan i Vedruna.

Durant els mesos posteriors, i donada la crítica d'alguns veïns, es van modificar alguns trajectes, tornant a donar servei -amb una parada- a la residència de les Germanetes, i es van planejar diverses reunions amb les associacions de veïns, per tal que els usuaris poguessin donar la seva opinió o suggeriments, i millorar aquest servei viu de bus que, tal com es preveia, s'havia de polir i millorar.

Segons ha explicat a NacióBerguedà el regidor de Mobilitat, Eloi Escútia, tots aquests canvis s'han anat realitzant amb molta més lentitud del que es voldria, i també queden aspectes pendents, com ara fer valoracions globals. "Es valoren i es miren quines línies no tenen usuaris o necessiten canvis, però tot això porta un temps que va més enllà del que voldríem", ha reconegut. Per això, ha lamentat, hi ha modificacions demandes "que encara no s'han fet".

A més, ha assumit que el nombre d'usuaris no ha augmentat significativament, i malgrat que creu que s'està seguint una bona tònica per millorar-ho, de moment "no hi ha cap tendència marcada", més enllà de la "voluntat de donar el millor servei a tots els punts del municipi". En algunes zones, ha dit, com ara el Castell o Cal Rosal, els trajectes no han funcionat, motiu pel qual es valoraran canvis durant el 2018. A més, en aquest últim emplaçament ja hi ha una línia regular que molta gent agafa per a desplaçar-se a Berga.

Berga, una ciutat abastable

Per a Escútia, però, un dels grans handicaps que té Berga és el fet de ser una ciutat molt abastable per fer a peu. "Tenim un espai urbà que, per a persones amb mobilitat normal, és fàcilment assumible amb distàncies a peu", ha relatat. Per això, ha dit, la utilització del bus per part dels joves no és tan alta, més enllà del transport escolar, que ha reconegut que s'ha d'adaptar millor als horaris d'entrada a les escoles i instituts. Les persones grans, per altra banda, són un públic important d'aquest transport urbà.

El problema essencial, però, considera el regidor, és l'ús del vehicle privat. Segons ell, s'hauria de ser "molt més estricte" amb la utilització del transport privat, el que comportaria menys embussos, que la gent optés per opcions públiques o s'acostumés a anar a peu.

 

CONSULTA les noves línies i parades del bus urbà de Berga
 

HORARIS del bus urbà de Berga de dilluns a divendres
 

HORARIS del bus urbà de Berga els dissabtes

Arxivat a