VÍDEO Òmnium recorda els 100 dies dels «Jordis» a la presó amb un emotiu muntatge

"Cent dies amb vosaltres", conclou el muntatge

Pep Martí / Bernat Surroca
24 de gener del 2018
Actualitzat a les 10:42h
Cartells en suport als presos polítics a Bàscara
Cartells en suport als presos polítics a Bàscara | Josep Maria Montaner
Aquest dimecres fa cent dies de la detenció dels presidents d'Òmnium Cultural i de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, respectivament. El 16 d'octubre passat, l'Audiència Nacional va decretar presó provisional contra els líders de les dues entitats cíviques, que van ser traslladats a la presó de Soto del Real. La notícia, que ja es temia, va colpir la societat catalana i va ser una mostra clara que l'Estat havia optat per una política de repressió contra el moviment sobiranista.

Òmnium Cultural ha publicat un emotiu vídeo en record dels "Jordis". Les imatges recorden les mobilitzacions que s'han fet per alliberar els presos polítics.



En aquests tres mesos llargs, les entitats sobiranistes s'han hagut de reestructurar. Agustí Alcoberro ha assumit, provisionalment, la direcció de l'ANC mentre que Marcel Mauri ha actuat de portaveu d'Òmnium. Tots dos han fet un pas endavant per liderar el sobiranisme civil. Des de la presó, Cuixart continua sent el president d'Òmnium mentre que Sànchez va decidir concórrer a les eleccions del 21-D com a número dos de la llista de Junts per Catalunya i va renunciar a la presidència de l'ANC.

A banda de les qüestions internes de les entitats, en aquests cent dies s'han succeït un seguit d'esdeveniments que han transformat la vida política del país. El sobiranisme ha passat de declarar la independència a gestionar, amb els aparells de l'Estat en contra, la majoria assolida el 21-D. Aquest és un repàs als cent dies que han transformat Catalunya.