L'Ajuntament d'Avià, el primer del Berguedà que presenta uns pressupostos participatius

El consistori disposa d'una partida de 70.000 euros perquè la ciutadania decideixi en què s'inverteixen | Els infants del poble votaran sobre què fer amb 7.000 euros del total

23 de gener del 2018
Actualitzat a les 12:11h
L'Ajuntament d'Avià presenta la proposta de pressupostos participatius.
L'Ajuntament d'Avià presenta la proposta de pressupostos participatius. | Aida Morales
La dinàmica dels pressupostos participatius ja ha arribat a Avià. Des de la transversalitat, aquest consistori ha aprovat aquest dilluns, i ha presentat aquest dimarts en una roda de premsa, com s'implicarà la ciutadania en els comptes del consistori. De fet, Avià és el primer municipi del Berguedà que presenta i porta a la pràctica un engranatge de participació pressupostària, un fet que fa "especial il·lusió", segons ha destacat l'alcaldessa, Patrocini Canal, que ha precisat que, per altra banda, és un aspecte que es portava al programa electoral i que, fins el moment, no s'havia pogut acabar de realitzar.

El consistori avianès, doncs, es treu l'espina, i presentarà el proper mes de gener a tota la ciutadania com es podrà participar en els comptes de l'ajuntament. Aquests engloben, en total, 2,5 milions d'euros, i un 3,5% es destinarà a la participació ciutadana. Així doncs, els recursos públics dels quals els ciutadans decidiran són 70.000 euros, i d'aquests, els més petits podran votar sobre 7.000. De fet, els pressupostos participatius infantils són una part indispensable dels globals, que ajuda a educar els nens i nenes d'entre 6 i 12 anys sobre aquesta dinàmica participativa, que volen que s'ampliï a diferents àmbits del poble.

Tres formes de participació i cinc fases

Els ciutadans, ha explicat la regidora de Participació, Joventut i Festes, Sara Subirana, podran bolcar-se en els pressupostos de tres maneres. La primera serà fent propostes, tot i que també podran participar en les assemblees obertes que es faran a continuació, o a través de la votació a través de la plataforma We Decide, donant punts a l'opció que més els interessi.
 

L'Ajuntament d'Avià presenta la proposta de pressupostos participatius. Foto: Aida Morales


El funcionament de tot plegat es farà a través de correus a les entitats, cartells al poble i fulletons a les llars, i les propostes es poden presentar des d'aquest dimarts 23 de gener i fins el proper 18 de febrer. Aquestes es poden fer a través d'un formulari que hi ha a la web del consistori o que s'entrega a les mateixes oficines, i allà s'haurà de precisar la proposta i a quina necessitat correspon. En cap cas, però, es demanarà estimació pressupostària de les propostes, ja que això és un aspecte tècnic que valoraran els responsables de l'ajuntament.

Les assemblees per valorar les propostes es faran el 24 de febrer i l'1 de març, i serviran per discutir-les o reelaborar-les, en cas que convingui, ha remarcat la regidora. Del que en surti, els tècnics valoraran les opcions i descartaran aquelles que no siguin legals o viables. A més, aquests també faran una estimació del pressupost per aplicar-les, i d'aquí en sortiran les propostes finalistes, que es votaran a través de We Decide, repartint un total de 10 punts entre totes. El 20 de maig es tancarà el període de votació i s'aniran implementant els projectes, fins que la bossa de pressupost s'esgoti.

Aposta per We Decide

Avià ha tornat a apostar per la plataforma We Decide perquè és a través de la qual s'han anat realitzant tots els processos participatius del poble. "Moltes vegades hem infravalorat la plataforma", ha destacat la regidora. Pel que fa a les persones que no tinguin accés a aquesta aplicació o bé que no tinguin internet, s'oferirà, en horari tancat, un servei des de l'ajuntament on se'ls ajudarà a votar.

A més, ha afirmat la regidora, es farà una major difusió del que s'havia fet fins ara "perquè la gent s'impliqui", i s'intentarà fomentar la il·lusió de la ciutadania per formar part d'aquesta via participativa. Segons l'alcaldessa, per altra banda, també hi haurà comunicació directa amb les associacions, a qui es demanarà que es pronunciïn, ja que són aquestes les que, moltes vegades, ha dit, tenen més demandes pressupostàries a l'ajuntament. En el cas dels més petits, però, la votació es farà a l'escola i amb urnes.