Saldes millora la qualitat del cel nocturn per continuar sent referent per mirar les estrelles

L'Ajuntament vol que tot el terme municipal esdevingui zona de protecció màxima

Redacció
22 de gener del 2018
Actualitzat a les 12:55h
Canvi d'enllumenat a Saldes per millorar la qualitat del cel.
Canvi d'enllumenat a Saldes per millorar la qualitat del cel. | Territori i Sostenibilitat
Saldes va ser nomenat, farà un any, el primer municipi amb un Espai amb un cel nocturn de qualitat. Arran d'això, el seu consistori va engegar tot un conjunt de mesures per reduir encara més la contaminació lumínica, amb actes per fomentar la sostenibilitat, com ara la petició perquè tot el terme municipal esdevingui zona de protecció màxima. 

Aquesta demanda, ha informat el Departament de Territori, compta amb l'informe favorable de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i es materialitzarà quan s'aprovi el nou Mapa de protecció envers la contaminació lumínica, actualment en tramitació. 

De moment, el poble ja ha posat en marxa mesures per ordenar ambientalment les instal·lacions d'il·luminació, amb el canvi de gairebé la meitat dels fanals, i la instal·lació de llums de color ambre, amb tecnologia LED d’alta eficiència, que són els adients per a zones de màxima protecció. Aquestes mesures afavoreixen l’eliminació de la llum sobrant contaminant, l’homogeneïtzació dels nivells  d’il·luminació a tot el municipi, triplicar la llum útil, i reduir en més d’un 70% la despesa energètica.

Durant aquest any i el proper, es preveuen canviar la resta d'instal·lacions, i també s'organitzarà un Cicle de conferències per entendre la nit, que inclouran xerrades per part d'experts com, per exemple, la visió de cel estrellat o el coneixement de la fauna nocturna.