Sis exdiputats pugnen per entrar al secretariat nacional de la CUP

Els cupaires voten fins al 15 de febrer dues llistes, una propera a Poble Lliure i l'altra a Endavant, i candidatures individuals

Redacció
19 de gener del 2018
Actualitzat a les 9:04h
Diputats de la CUP al ple del Parlament
Diputats de la CUP al ple del Parlament | Adrià Costa
Fins a sis exdiputats de la CUP concorren al procés de renovació del secretariat nacional en dues candidatures col·lectives i cinc d'individuals. Les campanyes electorals per formar part del nou secretariat s'inicien aquest divendres al migdia i els cupaires podran votar fins al 15 de febrer. Entre els exdiputats que es presenten per formar part d'aquest òrgan executiu hi ha Albert Botran, Mireia Vehí, Eulàlia Reguant, Benet Salellas, Joan Garriga i Mireia Boya. 

De les dues llistes, poc orgàniques, una és pròxima a Poble Lliure i l'altra a Endavant, dues de les ànimes de la CUP. La primera està integrada per, entre d'altres, Albert Botran i José Téllez, tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Badalona. La segona, formada per noms com Eulàlia Reguant, Mireia Vehí i Benet Salellas. Individualment participen del procés de renovació Mireia Boya (de Poble Lliure) i Lluc Salellas, regidor a l'Ajuntament de Girona. 

A la una del migdia hi ha prevista una roda de premsa a la seu nacional de la CUP que serà l'únic acte públic fins al dia de l'escrutini, el 16 de febrer. La campanya és "exclusivament interna" i, per tant, les diverses candidatures no faran cap debat públic. De fet, segons estableix el reglament, les candidatures tenen prohibit fer servir els mitjans de comunicació per fer difusió dels seus projecte projectes respectius.

El secretariat nacional de la CUP és l'òrgan que coordina la gestió política de l'organització, és a dir, l'executiva. És l'encarregat de desenvolupar i executar la línia política i els acords presos a les assemblees nacionals i els consells polítics. Està format per 15 persones, 11 de les quals seran elegides a través de candidatures col·lectives i quatre a través de candidatures individuals.

Dimissió en bloc a pocs dies del 21-D

Al desembre, el secretariat nacional va anunciar la seva dimissió. En una carta enviada a la militància, explicaven que les eleccions del 21-D eren "l'últim repte" que afrontava aquell equip de treball després de 18 mesos de feina. Afirmaven que era "un bon moment" perquè l'organització es dotés d'un nou òrgan executiu i reconeixien que "l'últim tram de legislatura" havia estat "intens". L'anterior secretariat nacional estava format Quim Arrufat, Natàlia Sànchez (actualment diputada de la CUP per Girona) i Lluc Salellas entre d'altres. 

Algunes veus de la CUP van apuntar aleshores que el desgast havia estat un dels principals motius per la dimissió en bloc del secretariat. Tot i així, subratllaven que la decisió es devia a una causalitat temporal, perquè el compromís de l'equip sortint era fins l'1-O. Amb tot, també hi havia veus que defensaven que l'anterior secretariat tenia poca confiança i legitimitat per seguir després d'un procés intern tens per confeccionar les llistes que van concórrer al 21-D.