Les colònies industrials del Berguedà, reconegudes per la Comissió Europea com a destinació d’excel·lència

L'aposta cultural és el valor afegit que el projecte del Berguedà ha posat sobre la taula

18 de gener del 2018
Actualitzat a les 12:09h
Entrega dels premis EDEN als responsables del Berguedà.
Entrega dels premis EDEN als responsables del Berguedà. | ADBerguedà
El Berguedà ha estat reconegut per la Comissió Europea com a destinació d’excel•lència dins dels premis European Destinations of Excellence (EDEN). Ha estat a través del projecte de les Colònies tèxtils, que es va presentar des de l’àrea de turisme de l’Agència de Desenvolupament. 

L’entrega del reconeixement s’ha fet a la Fira Internacional de Turisme de Madrid de part de la Secretaria d’Estat per al Turisme, i a mans del president de l’Agència, David Font, encarregat de recollir aquest reconeixement que dona valor al projecte turístic del Berguedà, que ha resultat finalista, conjuntament amb Sagunt, al País Valencià, i la comarca de la Hoya a Osca. 

El fet que el Berguedà hagi arribat a ser finalista dels premis EDEN li permetrà entrar a formar part de la xarxa europea que inclou 350 destins d’excel•lència turística de 27 països europeus que intercanvien bones pràctiques i accions de promoció, sota el paraigües de la Comissió Europea. En el cas de la comarca, el principal atractiu ha estat posar en valor les colònies tèxtils, que fan memòria de la vida al llarg dels segles XIX i XX, i donar-los una nova orientació. Aquests espais, ha recordat l’Agència, reben milers de visitants cada any, ja siguin estudiants o particulars, i organitzen anualment visites teatralitzades o activitats culturals. 

Precisament aquest últim aspecte, l'aposta cultural, és el valor afegit que el projecte del Berguedà ha posat sobre la taula. En diferents colònies hi ha col•lectius creatius contemporanis, espais per a artistes, festivals musicals, teatres, museus i oferta gastronòmica de la zona, on s’aposta per productes tradicionals i artesanals. A més, també s’han adequat les rutes a la natura i camins que ressegueixen el Llobregat. 

En aquest projecte, la resposta del jurat ha estat molt positiva i, per aquest motiu, els responsables de la secretaria de turisme espanyola han volgut donar una nova mirada al patrimoni industrial del Berguedà, integrant-lo dins de la xarxa, com a destinació turística emergent. 
 

Colònia Vidal Foto: Museu Colònia Vidal

 

Part de la nova exposició del Konvent del mes de desembre. Foto: NacióBerguedà