Dotze joves Dotze joves adquireixen coneixements d'alpinisme des del Pedraforca

La FEEC ha realitzat aquest desembre les estades hivernals

Redacció
16 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:10h
Joves a l'entorn del Pedraforca.
Joves a l'entorn del Pedraforca. | FEEC
Dotze joves d'entre 14 i 17 anys han participat, a finals d'aquest mes de desembre, en les estades hivernals convocades per l'àrea de formació de la FEEC. Una activitat que s'ha desenvolupat a l'entorn del refugi Lluís Estasen, al Pedraforca, i on els joves s'han introduït a l'alpinisme, amb l'objectiu de consolidar conceptes bàsics de seguretat hivernal i els mètodes de progressió més adequats a cada terreny, així com de conèixer els mètodes d’assegurament en terreny nivós i l’autoprotecció en roca.

Els dos primers dies van estar marcats pel fort vent. Un cop instal·lats al refugi, es va fer un repàs del material essencial que cal portar i aquell que no és imprescindible i un taller de gramponatge, autodetencions amb i sense piolet i una sortida al vessant nord del massís del Pedraforca. A la tarda els joves van fer un treball teòric d’orientació sobre mapes i brúixoles. El dia 28 es va dedicar a fer maniobres d’autorescat amb ARVA, pala i sonda, seguit de tallers d’ancoratges a la neu i els primers nusos. Un cop al refugi, es va fer un repàs dels nusos i les maniobres bàsiques apreses i es van visualitzar diferents vídeos relacionats amb el tema.

El tercer dia de les estades va estar marcat per les pràctiques d’escalada. Mentre un grup escalava en gel en “top-rope” i coneixia el material i el funcionament d’aquesta disciplina, l’altre grup feia pràctiques d’escalada mixta, també amb corda per dalt i fent les comparatives pertinents en funció de les condicions que es podien trobar a la muntanya. Finalment, l’últim dia es va realitzar una ascensió hivernal al Pedraforca, on es van posar en pràctica tots els coneixements adquirits els dies anteriors i es van resoldre els dubtes que van anar apareixent.

Segons els tècnics del grup, Adrià Chueca i toti Valès, les estades han estat molt satisfactòries, ja que el nivell dels participants era bo i "tots tenien facilitat per aprendre". D'aquesta manera, han destacat, els joves van adquirir "un mínim de coneixement bàsics de seguretat", i van poder desenvolupar tot allò après, tant en la teoria com en la pràctica.