Els pressupostos del Govern inclouen la reforma de la C-16 i millores al Tren del Ciment

També contempla la restauració de la façana dels pisos de protecció oficial del carrer Mossèn Espelt de Berga i obres a l'antiga Fàbrica Asland

Redacció
04 de desembre del 2014
Actualitzat el 05 de desembre a les 0:52h
Els pressupostos de la Generalitat per al 2015 inclouen la millora de la carretera C-16 entre Berga i Guadiola de Berguedà. Concretament, destinen una partida de 3 milions d'euros per tal d'executar l'obra. Els pressupostos, però, no indiquen si, finalment, s'implementarà l'anomenada barrera New Jersey per evitar sortides de via i invasions del carril contrari, sinó que es defineix l'obra com una “millora de les característiques superficials del ferm”, amb un “reestudi de la secció transversal de la C-16”.

Aquesta obra és la inversió més gran que la Generalitat destinarà al Berguedà, que se sumarà a les tasques de millora de l'asfalt que el Departament de Territori va realitzar a finals d'octubre amb un cost de 200.000 euros. La C-16 en el seu tram de l'Alt Berguedà ha estat durant molts anys una de les assignatures pendents del Govern en matèria d'infraestructures. Amb aquesta nova inversió, però, sembla que el reclamat desdoblament o carril 2+1 encara queda lluny. 

Més de 5 milions

En total, el Govern ha pressupostat gastar-se un total de 5.013.057 euros a la comarca durant el 2015. Més d'1,2 milions, per exemple, en operacions de coservació, senyalització i barreres de seguretat a d'altres carreteres integrades dins del Parc de Berga. A més, destinarà 452.000 euros al condicionament de la carretera d'Olvan a Olost, així com més de 108.000 euros  en mesures correctores d'impacte ambiental, com poden ser arbres o arbustos. 

Per altra banda, el Tren del Ciment que va de la Pobla de Lillet a Castellar de n'Hug també s'endurà un bon pessic. Concretament, 87.000 euros repartits en material, construccions vàries i millora de les estacions; i el Museu del Ciment Asland de Castellar també podrà continuar amb les obres d'adequació de l'antiga fàbrica Pòrtland amb un total de 20.000 euros. Per la seva part, Berga rebrà 50.000 euros per la reparació de la façana dels pisos de protecció oficial situats al carrer Mossèn Espelt i Harmonia.

Sanejament i estacions depuradores

Avià rebrà gairebé 5.000 euros per donar d'alta els col·lectors del sistema de sanejament del municipi; i Gósol i Casserres podran executar aquest sistema als seus municipis, així com al Guixaró, amb més de 31.000 i 10.400 euros cadascun. 

Segons els pressupostos, Montmajor i la Nou de Berguedà també rebran partides de 18.000 i 10.200 euros, respectivament, per a l'estació depuradora d'aigües residuals.