Comencen les últimes obres per adequar el Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà

La inversió prevista en aquesta última actuació és de més de 267.000 euros | La Diputació de Barcelona instal·larà calefacció a l'edifici per poder-lo obrir durant els mesos d'hivern

Redacció
09 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:19h
Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà
Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà | Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona iniciarà, a finals de gener, els últims treballs per adequar totes les instal•lacions del Monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà. D’aquesta manera, es millorarà l’ús del monument, que podrà estar obert al públic durant els mesos d’hivern, amb la col•locació de calefacció, gràcies a una caldera d’estella que alimentarà l’església i l’edifici d’acollida. 

Per altra banda, també s’instal•larà una estació transformadora que abastarà d’electricitat tot l’equipament i, per a futures ampliacions, el subministrament d’aigua potable i la posada en ús de l’antiga bassa històrica del sector nord, que al seu dia va donar energia als molins hidràulics que havien existit al segle XV i fins a finals del segle XVIII, i que ara subministrà cabal d’aigua per als equips contra incendi del monestir. 

Aquests treballs permetran acabar l’última fase d’obres al monestir, iniciada el 2016, i que va suposar la construcció dels edificis annexos per a les instal•lacions dels serveis sanitaris del seu conjunt. 

Història del monestir

El monestir de Sant Llorenç, es troba al nord del nucli de Guardiola, al vessant est de la serra de Gisclareny. Amb presència humana datada des del segle VI o VII, el conjunt arquitectònic que ha perdurat data del segle X, quan allà s’hi va establir  una comunitat monàstica de l’ordre benedictí. El 2 de febrer de 1428, un terratrèmol va afectar greument les dependències del monestir, ensorrant part del claustre, dormitoris i la casa de l’abat. La reconstrucció parcial de les estructures no es va realitzar fins l’any 1620, després de perdre la condició d’abadia, per passar a ser un priorat. En aquella reconstrucció es va perdre la meitat de la nau de l’església, que es va recuperar arran dels treballs finalitzats pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona l’any 2008.

Aquella darrera restauració es va iniciar l’any 1982 i va tenir dues etapes; fins l’any 1988 la primera i des de l’any 1996 fins al 2008 la segona. La inversió prevista en aquesta l’actuació, dirigida i coordinada pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona és de 267.090,45 euros.