Tres joves del Berguedà impulsen una plataforma per salvar TV3 de l'asfíxia econòmica

La plataforma Salvem TV3 es fixa com a objectiu ajudar la pública catalana, ofegada per l'IVA i la caiguda de la publicitat | Entre les propostes, desplegar campanyes de conscienciació, recollir aportacions o establir quotes

Redacció
09 de gener del 2018
Actualitzat a les 12:21h
TV3
TV3 | Adrià Costa
Una plataforma impulsada per tres joves del Berguedà, Salvem TV3, ha començat a recollir propostes per ajudar la pública catalana, actualment immersa en un greu context d'asfíxia econòmica per l'increment de l'IVA i la caiguda de la publicitat.

La iniciativa, que s'ha estès ràpidament per la xarxa, ha recopilat per ara una cinquantena d'idees diferents que van des de campanyes de conscienciació fins a accions per recollir aportacions -com, per exemple, una Marató-, passant pel pagament de quotes. 

Una de les seves impulsores, Alba Travé, ha explicat a NacióDigital que l'objectiu de la iniciativa és, en primer lloc, traslladar a TV3 les propostes que obtinguin més suport i, posteriorment, vehicular-les a través d'entitats com Òmnium o ANC. "La nostra funció és fer de mediadors", exposa Travé. "Volem ajudar a trobar solucions per a una televisió amb la qual hem crescut", afegeix. 

El 2017 no ha estat un any fàcil per a TV3, que s'ha vist abocada a renovar una graella que feia anys que mostrava símptomes d'esgotament. A més, l'agitat context polític també l'ha situat al centre de la diana d'una campanya ofensiva que ha acabat amb nou recursos davant de la Junta Electoral i un intent de desprestigiar la cadena. Malgrat tot, ha tancat l'any sent líder amb un 11,7% de quota de pantalla. La pública catalana ha consolidat vuit anys de lideratge -un nou rècord en televisió- capgirant les males dades d'audiència de principi d'any en què va arribar a desplomar-se per sota del 10%, arribant a quedar relegada al tercer lloc en el rànquing d'audiències. 

El 2018 no es preveu menys intens per a la pública catalana. El director de TV3, Vicent Sanchis, assegura que, a partir del mes de juny, no hi ha garantida la continuïtat de cap programa de producció externa a la televisió pública catalana. Una situació fruit del canvi legal en que obliga la CCMA a pagar 30 MEUR aquest any en concepte d'IVA de les subvencions rebudes.

Sanchis assegura que per aquest 2018 s'ha fet una planificació pressupostària segons la qual, si no hi ha canvis, a partir del juny TV3 només podrà emetre programes de producció interna. El director de la cadena acusa el PP, el PSOE, Cs d'atacar els mitjans públics catalans per justificar mesures com aquesta.