El Berguedà es prepara pel 2018: avançar a pas lent però ferm

La comarca torna a plantejar-se preguntes i a posar projectes sobre la taula | El futur polític de Catalunya, projectes estratègics pel territori i el progrés econòmic del Berguedà, assignatures pendents

01 de gener del 2018
Actualitzat el 02 de gener a les 14:23h
Patum de Berga.
Patum de Berga. | Martí Albesa
Els anys passen ràpid, plens d'expectatives i propòsits. I en aquest camí, el 2017 ha trencat moltes de les barreres mentals que es podien haver establert, tant a nivell nacional com comarcal. Què passarà i com afectarà el transcurs polític a cadascun de nosaltres és una de les principals preguntes que es plantegen. El 2017 no ha deixat indiferent. S'han sobrepassat línies roges, s'han realitzat mobilitzacions inimaginables i s'ha votat, dues vegades, en un referèndum que ha resultat un punt d'inflexió per a molta gent, i en unes eleccions al Parlament de Catalunya, per a alguns, il·legítimes, sota la intervenció de l'estat espanyol. 

Al Berguedà, tota la circumstància política s'ha viscut i s'ha vibrat, amb uns últims mesos plens de manifestacions i concentracions continuades en favor de la independència i la llibertat dels presos polítics, la mobilització a Brussel·les i un altre 11 de seetembre multitudinari. A tot això, ha destacat la més que present insistència de l'ANC i Òmnium Cultural, que s'han postulat com dues de les grans entitats protagonistes del moment, i a qui més tard s'han sumat els CDR. 

Des del centre i el cor de la Catalunya Central, però, encara queda molta feina per fer. Econòmicament, el Berguedà millora els nivells d'atur i de creixement econòmic, però queda lluny de l'embranzida d'altres comarques. L'exclusió social és notable en la societat berguedana, i la feina ecasseja, mentre els joves segueixen marxant. Aquesta torna a ser una de les prioritats de les institucions públiques de la comarca, que continuen amb programes de foment de l'emprenedoria i la formació, i donen peu a la creació d'altres organismes com la Fundació Social del Berguedà, que a finals de desembre ha vist la llum.
 

Pintades a Berga. Foto: Josep M. Montaner


El Berguedà, doncs, es transforma, i ho fa des d'una visió més propera a l'economia social i la sostenibilitat. Aquest és un dels objectius de la Fira de l'1 de maig a Berga, però també amb la Mancomunitat de Municipis per la Biomassa, o l'aposta que estan fent ajuntaments de la comarca, com ara el d'Avià, per les energies renovables. Cal aprofitar els recursos del territori per projectar-lo cap al futur i diferenciar-lo, argumenten, motivant la investigació i l'I+D sobre els seus recursos naturals, elements que el diferencien de la resta de comarques. I en aquest sentit, també el sector primari, que durant el 2018 s'intentarà potenciar de la mà del consistori berguedà.

Projectes de passat, present i futur

A partir del 2018, el Berguedà també té una tasca ingent per tirar endavant projectes pendents, ja siguin a Berga, com la Rasa dels Molins, el pla d'usos del convent de Sant Francesc, la construcció del nou SES Serra de Noet o el sempre debatut Parc de la Natura, que compta amb una comissió de projectes estratègics en el sí de l'ajuntament. L'estació d'autobusos és una altra de les reivindicacions que, per altra banda, en el cas de Gironella ja han anunciat que tiraran endavant.

Així mateix, què es farà als Rasos de Peguera continua sent una incògnita, de la mateixa manera que s'espera saber què passarà amb la subvenció turística que envolta el Pedraforca com a muntanya emblemàtica del Mediterrani, o el futur de les colònies industrials. 
 

Berga, aquest matí, amb una gran estelada. Foto: Martí Albesa


Patum, l'etern debat

La Patum i tot el que rodeja aquesta festa és l'etern debat de la societat berguedana. Les coses mai es fan a gust de tothom i, durant aquest últim any, això s'ha vist amb claredat quan ha esclatat el conflicte amb la comparsa dels Plens, que va finalitza amb tres expulsions i l'assumpció del timó de la comparsa per part de l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós. Com evolucionarà això, com es modernitzarà la festa, com pretén democratitzar-se i en què es diferenciarà del que hi havia fins ara, són aspectes que s'aniran desgranant durant el 2018. Un any en què, per altra banda, no es descarta la celebració d'una Patum extraordinària si Catalunya esdevé, finalment, un Estat independent d'Espanya. 

Al voltant de la festa, però, giren altres projectes, com la tan esperada Casa de la Patum, que segueix pendent. I és que la situació econòmica de l'Ajuntament de Berga, malgrat que ha millorat, encara està lluny de ser òptima. Encarant la recta final de la legislatura, serà la CUP, qui desplegarà programa electoral? 

Política municipal i municipalisme

La situació de Venturós enfront de la justícia és una altra de les preguntes de l'any. La bandera de la desobediència ha onejat durant els últims mesos, tant a nivell particular com d'ajuntament, i això podria tenir conseqüències legals, de la mateixa manera que ha passat amb altres càrrecs públics o institucions del país. De moment, però, l'estelada segueix onejant a l'Ajuntament de Berga, i el consistori es manté ferm en no treure-la, tal com es va votar el 2012. 

En aquest punt, és obligatori començar a fixar la vista en les properes eleccions municipals. Si es posa fil en l'últim tram de la legislatura, començaran a sonar noms, i se'n descartaran altres. Quin paper pretén tenir el PDECat al Berguedà i, sobretot, a Berga? Què farà ERC i qui dirigirà els dos partits? Què passarà amb la CUP i quins seran els nous noms de la candidatura? El PP tornarà a saltar al ring? El PSC mantindrà la representació? Quin paper tindrà Podem dins d'ICV? Queda feina per fer i batalles per guanyar, tant a nivell comarcal com nacional. Cada comarca, a més, és un món, i el Berguedà té les seves particularitats. Comença l'any i els nous propòsits. Deixem enrere els fantasmes per avançar. Tres, dos, un... Bon any 2018 a tothom.