Sequera al Pirineu

La tardor del 2017, una de les més seques a Catalunya en les darreres dècades

Redacció
27 de desembre del 2017
Actualitzat el 29 de desembre a les 8:59h
Imatge captada ahir dissabte 23 de desembre d'una part del Pirineu de la Cerdanya des de Masella
Imatge captada ahir dissabte 23 de desembre d'una part del Pirineu de la Cerdanya des de Masella | Ivan Sanz
Aquesta tardor meteorològica ha estat de les més seques de les últimes dècades, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Ha plogut poc i ha nevat encara menys i, de fet, només feia falta fer una ullada als cims aquests dies, just abans que comencés a nevar: més marró que no pas verd, excepte en les cotes per sobre els 2.200 metres.

El cert és que gairebé totes les estacions d'esquí han començat a funcionar gràcies a la producció de neu més que no pas per la precipitació natural. No és un fet excepcional, el que hagin començat a funcionar amb neu de canó, però el que si que ho fa excepcional és que no s'hagi rebut cap precipitació generosa -entenent-se superior als 35 litres/m2- des de fa més de tres mesos, ni en forma d'aigua ni en forma de neu.

L'informe que elabora aquest organisme senyala que els mesos de setembre, octubre i novembre de 2017 ( el que es coneix com a tardor meteorològica) ha estat molt seca (precipitació inferior al 30% del que acostuma a ploure a la zona) a molts punts del país.

L'estat actual dels embassaments està al 46% de la seva capacitat. Per sota del 60%, ja es dona la pre-alerta de sequera, que és la fase en què estem actualment. Si es baixa per sota del 40%, s'activa l'alerta de sequera i per tant les restriccions.

Els valors termomètrics han estat els normals per l’època al conjunt del país tot i que amplis sectors del litoral i prelitoral sud i central, cotes altes del Pirineu i Prepirineu Oriental, Osona, Montsec i àrea del Montseny han estat més aviat càlides i en canvi punts de Ponent i oest del territori han estat freds.

Segons el Servei Meteorològic, el fet més destacat és l’escassa precipitació recollida a gairebé tot Catalunya, que ha quedat clarament per sota de la mitjana climàtica. Els sectors que han presentat un dèficit pluviomètric més acusat respecte dels valors mitjans, i on l’estació s’ha de qualificar de molt seca, han estat els extrems sud i nord-est de Catalunya, i de forma més local a punts de les comarques ponent.

Dels tres mesos de l’estació, cal remarcar especialment el mes de novembre per l’escassa precipitació recollida a gran part del territori, amb algunes excepcions. Aquesta precipitació va presentar valors molt baixos, inferiors al 30% respecte de la mitjana climàtica corresponent, resultant un mes molt sec, comparable als novembres del 2009 o 2006. Aquestes anomalies van ser conseqüència del desplaçament de l’Anticicló Atlàntic al nord de la seva ubicació habitual, fet que va provocar una situació de bloqueig del flux atlàntic, afavorint el pas de sistemes frontals amb direcció nord-oest. Per contra, el novembre va resultar plujós a zones elevades del Pirineu occidental i central, i a punts del litoral Nord.
 

A l'esquerra, al fons, el massis de Madres. A la dreta, el massís del Puigmal. Imatge captada ahir dissabte 23 de desembre. Foto: Ivan Sanz