La Fia-faia es llueix en el tercer any del reconeixement de la Unesco

Centenars de faies omplen Bagà i Sant Julià de Cerdanyola en una edició freda, però turística

Redacció
25 de desembre del 2017
Actualitzat a les 12:09h
Fia-faia de Bagà.
Fia-faia de Bagà. | Pau Alberch
La Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola viu un dels seus millors moments. En la celebració del seu tercer any com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, la festa que homenatja el solstici d'hivern creix i fa gala de la seva bona salut. Aquest any, els dos municipis de l'Alt Berguedà han tornat a veure créixer aquesta festa, que cada vegada atrau més turisme i curiositat. 

A partir de les 18.00 hores, desenes de faies han baixat des del siti de Bagà, sumant-ne desenes des de Sant Julià de Cerdanyola, en una festa molt més petita i particular. Una hora abans, i sota la mirada del Pedraforca, començava la festa commemorativa del solstici d'hivern en aquest petit municipi del Berguedà. Una tradició que continuava a Bagà, finalitzant prop després de les 20.00 hores, amb grans fogueres i all i oli de codony. 

Enguany, la Fia-faia ha tornat a omplir de tradició, sentiment i emoció la vigília del dia de Nadal, amb més de 700 torxes, finalment, que han omplert de foc i fum les places i carrers. 

La Fia-faia es va incloure dins la candidatura "Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus", que és un reconeixement mundial a totes aquestes festes d'origen pre-cristià, de culte al sol, i que estan molt relacionades amb l'èxit de les collites amb l'arribada de l'estiu o de l'hivern. En el cas de les faies del Berguedà, es tracta de les úniques que commemoren el solstici d'hivern.
 

Fia-faia de Bagà. Foto: Pau Alberch