Bagà i Sant Julià de Cerdanyola treuen pit de la Fia-faia com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco

La festa se celebra durant la tarda del 24 de desembre i a partir de mitja tarda

23 de desembre del 2017
Actualitzat a la 13:22h
Fia-faia cremant a Bagà.
Fia-faia cremant a Bagà. | Aida Morales
Després de dos anys del reconeixement de la Fia-faia com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat dins de la candidatura de les Falles del Pirineu, la festa es planteja continuar creixent en volum, tot i que amb la prudència de mantenir l'essència per la qual va ser nomenada. Així ha estat en les dues passades edicions des de l'1 de desembre del 2015, quan va ser declarada a Namíbia per l'Assemblea General de l'ONU. Una notícia que va convertir el Berguedà en un dels pocs punts del món que acumula dos reconeixements d'aquestes característiques. La Fia-faia, doncs, va passar a tenir el mateix estatus que la Patum de Berga, conjuntament amb la festa del solstici que també celebren 62 pobles més de Catalunya, Andorra, el sud de l'Estat francès i la Val d'Aran. 

Com sempre s'ha fet, la Fia-faia es realitza, gairebé de forma paral·lela a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola el 24 de desembre. En aquest darrer municipi, la celebració comença a les 18.00 hores, amb l'inici de la baixada dels faiers del Clos a la plaça de l'Església, amb un repic de campanes, el ball típic de la Fia-faia i un tast amb allioli de codony i cava. A Bagà, es fa una concentració de faiers a les 17.00 hores i, una hora després, des del Siti visible des de Bagà i Cerdanyola es fa l'encesa de la foguera. L'inici de la baixada de faies comença a les 18.30 hores, amb rebuda, a les 18.50, davant de l'església parroquial de Sant Esteve.

La candidatura "Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus" és un reconeixement mundial a totes aquestes festes d'origen pre-cristià, de culte al sol, i que estan molt relacionades amb l'èxit de les collites amb l'arribada de l'estiu o de l'hivern. En el cas de les faies del Berguedà, es tracta de les úniques que commemoren el solstici d'hivernEnguany, la Fia-faia ha estrenat un llibre que explica l'essència de la festa, així com un monument a Cerdanyola. 

 

VÍDEOS Les falles, una tradició pirinenca que ja és Patrimoni de la Humanitat

GALERIA DE FOTOS de la Fia-faia (Pere Gendrau)

GALERIA DE FOTOS de la Fia-faia (Juli Bover)