Els cavalls que feien el camí de transhumància arriben al seu destí

Han fet 200 km des del Berguedà i passaran l'hivern al Parc del Garraf

Redacció
11 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:30h
Els animals passant pels carrers de les Roquetes
Els animals passant pels carrers de les Roquetes | Àlex Recolons / ACN
Un total de 18 cavalls de la Fundació Miranda, entitat sense ànim de lucre dedicada a recuperar animals maltractats, han arribat aquest dilluns al Parc del Garraf per passar-hi l'hivern després de recórrer més de 200 quilòmetres en 10 dies pel mil·lenari camí ramader de la Marina, que uneix la Cerdanya amb Vilanova i la Geltrú.

Els animals s'estaran en una finca de 300 hectàrees cedida per la Diputació de Barcelona a tocar del nucli d'Olivella fins el pròxim mes d'abril. Segons Jesús Calderer, diputat adjunt d'Espais Naturals, el projecte servirà per recuperar i promocionar a nivell turístic el camí ramader de la Marina i per desbrossar de forma natural la finca i prevenir incendis.

Al seu torn, Rosa Galindo, directora i presidenta de la Fundació Miranda, ha destacat que els 10 dies de transhumància han estat "una experiència de vida" per als participants i la millor manera de teixir complicitats amb el territori i millorar la qualitat de vida dels animals.
Aquesta transhumància ha recorregut els més de 200 quilòmetres que separen el pla de l'Orri, a la serra del Catllaràs, a l'Alt Berguedà, del Parc del Garraf. En dos períodes de cinc dies cadascun, de l'1 al 5 de novembre i del 7 a l'11 de desembre, els cavalls i els seus acompanyants han anat passant per diverses poblacions on s'han organitzat diversos actes de rebuda.
 

Un dels cavalls que passaran l'hivern al Garraf Foto: Àlex Recolons / ACN


La iniciativa de la Fundació Miranda és una de les impulsades per recuperar el camí ramader de la Marina, que unia Vilanova i la Geltrú amb Llívia, creuant tot el país i que ja fa molts anys que està abandonat. A dia d'avui, molts trams d’aquesta carrerada encara són transitables, però d’altres estan força fets malbé. L'objectiu a curt termini és donar a conèixer el camí rural com un element distintiu del patrimoni cultural i paisatgístic i promoure el turisme al seu entorn.

Galindo destaca que els cavalls són animals que necessiten moure's i viure en manada i que una transhumància com aquesta, a banda de servir per recuperar un camí ramader mil·lenari, els ajuda també a "viure en plenitud" i a estrènyer llaços amb les persones que els acompanyen. 

També posa en valor la importància d'anar guanyant nous terrenys per tal que els cavalls que viuen a l'alta muntanya puguin passar els hiverns a llocs amb bones pastures. Una possibilitat que, recorda, també serveix per millorar la biodiversitat dels paratges on s'estan els animals i per prevenir incendis forestals quan netegen el sotabosc. 

El terreny que el Parc del Garraf ha habilitat i cedit a la Fundació Miranada té 300 hectàrees i està situat a tocar del nucli d'Olivella. Aquest espai d'estepa mediterrània amb tancat elèctric és ideal per la salut i la recuperació dels animals que s'hi estaran fins el mes d'abril. El director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, explica que durant l'estada dels animals s'organitzaran activitats destinades a escolars i que en funció de la resposta tant dels animals com dels visitants l'objectiu és repetir l'experiència en anys futurs.