La Fia-faia estrena escultura a Sant Julià de Cerdanyola

La celebració de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat inaugura una representació simbòlica

Redacció
09 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:48h
Desenes de faies s'encenen a la foguera de Sant Julià de Cerdanyola
Desenes de faies s'encenen a la foguera de Sant Julià de Cerdanyola | Pere Gendrau

Escultura de la Fia-faia a Sant Julià de Cerdanyola. Foto: @david_font


La Fia-faia ja té, des d'aquest cap de setmana, una escultura a Sant Julià de Cerdanyola que la representa simbòlicament. Un monument que dona la benvinguda als visitants del pbole, i que recorda aquesta festa que, enguany, celebrarà la tercera edició com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat.

Va ser l'1 de desembre del 2015 a Namíbia, quan la Unesco dictaminava aquesta declaració a la candidatura de les Falles del Pirineu, dins de la qual es troba la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. Era dimarts a primera hora de la tarda, quan l'Assemblea General d'aquest organisme donava una notícia que convertiria el Berguedà en un dels pocs punts del món que acumula dos reconeixements d'aquestes característiques. La Fia-faia, doncs, va passar a tenir el mateix estatus que la Patum de Berga, conjuntament amb la festa del solstici que també celebren 62 pobles més de Catalunya, Andorra, el sud de l'Estat francès i la Val d'Aran.

La candidatura "Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus" volia ser un reconeixement mundial a totes aquestes festes d'origen pre-cristià, de culte al sol, i que estan molt relacionades amb l'èxit de les collites amb l'arribada de l'estiu o de l'hivern.