El premi Santa Bàrbara homenatjarà les dones, el treball i la lluita revolucionària al costat de la mineria

L'acte d'entrega dels premis serà aquest proper dissabte 2 de desembre al Museu de les Mines de Cercs

Aida Morales
01 de desembre del 2017
Actualitzat a les 12:06h

Voltants de la mina de la Consolació. Foto: Cedida.


En la seva 21a edició, els Premis Santa Bàrbara que atorga l'Ajuntament de Cercs posaran especial èmfasi en la reflexió i el context. En aquest punt, recordaran la mineria, però sobretot aquell àmbit que la va reivindicar, batallar des de la llar, protegir i vetllar. Un entorn, han recordat, replet de dones, mares, filles, companyes, amigues o amants, que van tenir un paper cabdal en el món de la mineria durant més d'un segle, treballant i lluitant des del peu de la mina per aconseguir un futur millor per a tots els que caminaven al seu costat. 

Un premi, doncs, merescut, que rebrà en representació Núria Alàs, després que l'any passat s'atorgués al grup musical "Sense Vergonya" i, en fa dos, es tingués un especial i emotiu record per a les persones mortes en l'accident de la mina de la Consolació del passat 3 de novembre de 1975

Enguany es farà un homenatge a les dones, tot recordant la tancada que es va fer el 1977, quan el moviment obrer del Berguedà va autoorganitzar-se per fer front a la nova conjuntura social i política del moment, que no permetia convocar assemblees públiques. Davant d'aquesta situació, la població va optar per l'organització popular, primer en pisos privats i, el 7 de desembre de 1977, durant el torn de matí, els miners ja no van sortir de la mina, en un acte de protesta transversal que va implicar 213 miners, vuit vigilants i quatre facultatius, 

Una demostració de valentia i força ciutadana, en què els sindicats es van organitzar, també, sense sigles ni interesoss partidistes, i es va gestar el naixement de l'anomenat comitè de dones, una nova associació conformada per dones de miners, però també germanes, mares, amigues o simplement dones disposades a donar un cop de mà i fer-se partícips del moviment. Un gest d'empoderament femení que va ajudar a fer més visible la lluita dels miners i que va fer que la plaça de Sant Pere de Berga s'omplís amb més de 4.000 persones. 

L'acte d'entrega dels Premis Santa Bàrbara serà aquest proper dissabte 2 de desembre al Museu de les Mines de Cercs. A les 12.00 hores es farà la constitució del Ple de l'Ajuntament de la vila, amb la lectura de l'acord d'atorgament i entrega del premi. I a les 13.00 hores es realitzarà un concert en honor a Santa Bàrbara. Finalment, una traca en honor a la patrona finalitzarà l'acte. 
Arxivat a