El Consell d'Alcaldes valida el nou model d'atenció social al Berguedà

També s'ha parlat dels 12 camins que seran objecte d’arranjament durant el primer semestre del 2018

Redacció
24 de novembre del 2017
Actualitzat a la 13:04h
El Consell d'Alcaldes del Berguedà
El Consell d'Alcaldes del Berguedà | Consell Comarcal del Berguedà
La Sala del Museu de les Mines de Cercs, a Sant Corneli, ha acollit la reunió del Consell d’Alcaldes del Berguedà d’aquest mes de novembre. S’hi han abordat dos temes de traç gruixut a la comarca: els 12 camins que seran objecte d’arranjament durant el primer semestre del 2018 i per un import global de gairebé 290.000 euros i el nou model d’atenció social al Berguedà, que permetrà consolidar i ampliar la cartera de serveis i professionals que els presten. Entre aquestes millores, és necessari destacar la implicació dels 31 municipis en el cofinançament dels programes, que permetrà al Consell Comarcal assegurar la continuitat d’aquests i iniciar-ne de nous al llarg del 2018. Aquest canvi qualitatiu aposta i garanteix que l’actual cartera social, molt ben valorada pels tècnics que actuen als municipis, no es pugui veure reduïda malgrat deixin d’arribar subvencions a l’ens comarcal.

Altres temes tractats han estat els relacionats amb els plans complementaris que la Diputació de Barcelona ha aprovat i que en poden ser beneficiaris els municipis de la comarca. En primer lloc, el senyor Martí Pujol, vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, ha presentat el programa complementari d’equipaments locals. Un programa que permet als ajuntaments obres de millora en equipaments existents, amb fins a 50.000 euros de subvenció. També ha participat del Consell d’Alcaldes Marc Castells, vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, qui ha presentat el programa complementari de polígons industrials. Una convocatòria on Berga, Gironella, Puig-reig, Avià i Cercs hi poden optar per millorar els seus polígons industrials.

També s’ha pogut parlar d’altres temes, com la previsió de presentar un projecte comarcal en la futura convocatòria de Fons Feder que es pot aprovar en breu, així com també la implicació del Consell en el finançament total de l’actuació per erradicar les plagues de vespa asiàtica que s’han detectat a la comarca, o una proposta per implantar la fibra òptica a les zones rurals i que cada municipi haurà d’estudiar-ne la viabilitat. 

Contra el sexisme a l'oci nocturn

"Vull la nit!" és una campanya que s’iniciarà aquest dijous i que s’emmarca en el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que es commemora el 25 de novembre. La iniciativa contempla una sèrie d’activitats i accions comunicatives durant els propers mesos i es preveu que tingui un llarg recorregut. En aquest sentit, la tècnica d’Igualtat, Dolors Vargas, ha destacat que “la campanya és només un primer pas que servirà per contextualitzar les diferents tipologies de violència que es donen en l’oci nocturn, però la intenció és seguir treballant les qüestions de gènere per a poder elaborar un protocol d’actuació que ens permeti establir les mesures que cal prendre en cas que es produeixi una situació de violència”.

Tanmateix, cal destacar que la campanya ha comptat amb la implicació de diverses entitats juvenils i d’alguns locals privats d’oci nocturn. En concret, hi participa La Bauma dels Encantats, Casal Panxo, Castellers de Berga, Grup Colònies a Borredà, Fent Camí, Grup Escoltes, Grup Joves de Santa Eulàlia, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, El Celler, El Kóm Intramuralla, Cal Negre, La Plaça, La General i Dickens. La primera de les accions que ha comptat amb la participació dels grups i bars esmentats ha estat una sessió de formació que es va fer el passat 4 de novembre al Casal Cívic. Durant la jornada de treball, els participants van tractar diversos conceptes de gènere, van fer dinàmiques de grup i van analitzar campanyes de comunicació per combatre la violència sexista. No obstant, també s’han efectuat altres accions formatives amb l’alumnat de secundaria de la comarca en el marc de la 7a edició del Concurs "Nosaltres també diem no a la violència", impulsat conjuntament amb el Consell Comarcal del Berguedà. El lliurament de premis del certamen es realitzarà aquest diumenge, 26 de novembre, a la Sala Casino de Berga, a les 5 de la tarda. A més, l’11 de gener també es farà un taller sobre relacions igualitàries adreçat als joves del Centre Obert Ramon M. Serchs. 

Pel que fa a la comunicació de la campanya, en els propers dies es portaran a terme diverses accions d’impacte als centres escolars d’educació secundaria de la ciutat. A més, també s’han programat esdeveniments en els espais habituals d’oci nocturn. Per exemple, el dissabte 2 de desembre, la sala La General acollirà una representació teatral sobre l’assetjament sexual. L’obra es titula Prou! i està produïda per ImpactaT Intervencions Teatrals. La funció començarà a les 8 de la tarda i l’entrada serà gratuïta i oberta al públic en general.

Una altre dels actes previstos serà una sessió de punxa discos en directe que es farà el dissabte 9 de desembre a la plaça de Sant Joan, de 2/4 d’1 a 2/4 de 3 de la matinada. Durant l’esdeveniment, es presentarà la cançó que ha estat creada especialment per a la campanya. El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha detallat que es tracta d’una cançó de reggaeton composada pel músic Xento Vilassar i que sonarà als locals adherits a la campanya. Sànchez ha comentat que “tot i que el reggeaton sovint s’associa al masclisme, nosaltres volem demostrar que també es pot fer música d’aquest estil sense connotacions sexistes”. Durant l’activitat, també s’instal·larà un punt d’informació per a donar a conèixer la campanya i es repartirà el material de difusió dissenyat pels berguedans Pep Vendrell i la il·lustradora Mar Guixé.  

Per últim, la campanya compta amb perfils oficials a les xarxes socials Twitter i Instagram (@vull_la_nit) ja s’han posat en funcionament per tal de difondre totes les accions relacionades amb la iniciativa. 

La campanya compta amb el suport institucional de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.