Alerten de la presència de més nius de vespa velutina al Berguedà

Veïns i apicultors han trobat un nou niu de vespa asiàtica entre Cal Rosal i Graugés | Els apicultors demanen més organització i protocols per saber com actuar davant de l'expansió d'aquesta espècie invasora

22 de novembre del 2017
Niu de vespa velutina entre Cal Rosal i Graugés.
Niu de vespa velutina entre Cal Rosal i Graugés. | Aida Morales
La vespa velutina, d'origen asiàtic, ja s'ha instal·lat al Berguedà. Des de fa uns mesos s'han detectat, almenys a Berga, i ara també a Cal Rosal, dos ruscs d'aquesta espècie invasora. Una situació que ha activat totes les alarmes, no només dels ciutadans, sinó també dels apicultors i dels Agents Rurals, per l'expansió d'aquest animal en una zona que, fins el moment, es trobava encara exempta.

De moment, l'expansió d'aquesta vespa és imparable al centre d'Europa i, ara ja, a bona part de Catalunya. I pel que fa a la supervivència de l'abella autòctona, és realment preocupant, ja que les vespes adultes capturen les abelles de la mel per tal d'alimentar les larves de la colònia. Aquesta circumstància passa habitualment entre els mesos de maig i juny. Entre les afectacions de la seva presència, no solament poden atacar les abelles de la mel, també poden fer-ho sobre altres insectes polinitzadors. Per tant, apunten els experts, es tracta d'una afectació que va més enllà i afecta el conjunt de l'ecosistema. 
 
De rebot, han alertat els apicultors, també hi ha una afectació econòmica sobre l'activitat apícola, ja que incideix, mitjançant atacs massius, als eixams. Pel que fa als humans, la vespa velutina es mostra generalment pacífica i no hi ha constància de picades o d'atacs en aquests anys d'expansió per Europa. Tot i això, es recomana no molestar-les ja que el poder de la picada és considerable. 
 

Vespa velutina Foto: Antoni Armengol / Anura Montseny


Mobilització general

De moment, ha explicat a NacióBerguedà l'apicultor Jaume Estévez, la presència de la vespa velutina és simbòlica a la comarca, tot i que ja s'ha començat a notar. Per això, diversos professionals de la comarca s'han començat a organitzar per posar fre a l'expansió d'aquests insectes, que tenen una "reproducció exponencial".

Durant els mesos de tardor, ha avisat, és quan hi ha més probabilitat de trobar nius, just abans que comenci la seva hivernació. La caigua de les fulles dels arbres ho facilita, i malgrat que moltes vespes moren amb el fred, les reines aconsegueixen enterrar-se i multiplicar-se de cara a la primavera. 

En aquest punt, diversos apicultors del Berguedà han demanat que la població estigui alerta i avisi, ja sigui a ells, a Agents Rurals o als ajuntaments, si s'observen nius o exemplars d'aquests insectes. El problema, han lamentat, és que al Berguedà encara no hi ha cap protocol estable d'actuació, i tal com va passar amb el cas de l'eixam trobat a Berga, es va requerir de l'ajuda d'Agents Rurals d'altres parts de Catalunya per extreure'l. 

El cas del niu de Cal Rosal, han explicat, és el segon que es detecta durant els últimes dies, i ja s'ha posat en coneixement dels Agents Rurals. Per altra banda, de cara a la primavera, els apicultors pretenen iniciar una campanya d'informació i conscienciació, per poder explicar com actuar davant de la presència d'aquesta espècie invasora. 

Pel que fa a l'Ajuntament de Berga, el regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, també ha demanat, en declaracions a NacióBerguedà, que qualsevol ciutadà que noti la presència de la vespa asiàtica ho informi al consistori, per tal de poder-hi actuar. 
 

Niu de vespa velutina entre Cal Rosal i Graugés. Foto: Aida Morales

Arxivat a