Els Agents Rurals van fer prop de 300 inspeccions en zones tofoneres durant el 2016

Comença el període hàbil per poder recol·lectar tòfones, que s'allargarà fins al 15 de març

Redacció
26 de novembre del 2017
Un agent rural durant una inspecció en una zona tofonera
Un agent rural durant una inspecció en una zona tofonera | Agents Rurals
Durant el 2016 els Agents Rurals van fer 299 inspeccions en zones tofoneres. La setmana passada va començar el període hàbil per a recol·lectar i comercialitzar en fresc tòfones d'hivern: la tòfona negra i la tòfona magenca. Els Agents Rurals recorden que per recollir tòfones fresques és indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire degudament actualitzada i demanar autorització al titular del terreny on es pretén fer la recerca. En aquest sentit, també incideixen en què la recerca de tòfones s'ha de fer amb gossos degudament ensinistrats i que l'extracció només es pot fer amb l'ajut d'un cercatòfones. És per això que alerten que està prohibit el rastreig manual o mecànic (cavades) i la utilització de pics, pales o aixades ja que poden perjudicar la seva viabilitat. Així mateix, assenyalen que s'han de reomplir immediatament els sots produïts amb la mateixa terra que s'ha extret.

De les 299 inspeccions realitzades durant l'any passat pels Agents Rurals, només es va fer una denúncia per aprofitament de tòfones incorrecte, va ser a la Catalunya Central, el territori on més inspeccions es van fer, un total de 257. A l'Alt Pirineu es van fer 9 inspeccions, 2 a Barcelona, 11 a Girona, 6 a Lleida, 5 a Tarragona i 9 a les Terres de l'Ebre.

Els Agents Rurals informen que la tòfona només es pot recol·lectar quan es troba en el seu estat òptim de maduració. Per saber-ho s'utilitzen els gossos, ja que aquests només marquen les tòfones prou madures. Si la tòfona que es cull encara està verda es trenca el seu cicle biològic. 

La tòfona negra és l'espècie més apreciada. Neix entre els mesos de maig i juny i necessita irrigació i temperatures benignes per al seu correcte desenvolupament. El seu procés de maduració pot trigar entre vuit i nou mesos. Normalment es fa en zones de mitja muntanya, en altituds entre els 500 i els 1.300 metres.