El Consell Comarcal aprova la moció contra el 155 sota la demanda de trencar l'acord de govern amb el PSC

L'escrit condemna la "violació de drets fonamentals"contra la població i les institucions catalanes | ERC i la CUP consideren que no té sentit continuar amb el pacte de govern, però el PDECat el defensa

14 de novembre del 2017
Actualitzat a les 20:45h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà.
Ple del Consell Comarcal del Berguedà. | Aida Morales
El Consell Comarcal del Berguedà ha celebrat, aquest dimarts al vespre, un ple extraordinari, on s'ha debatut la moció de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per donar suport al Govern de Catalunya i al Parlament, en el mandat de l'1 d'octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum i la de Transitorietat Jurídica, i per aturar l'article 155 de la Constitució Espanyola.

Al ple, els grups del PDECat, ERC, la CUP i Demòcrates de Catalunya han votat a favor d'aquesta moció en la seva globalitat, que insta a aturar la suspensió de l'autogovern de Catalunya, i també condemna la "violació de drets fonamentals" a través de les mesures repressives aplicades per l'estat espanyol "contra la població i les institucions catalanes", cita el text. El PSC, però, ha votat només a favor dels darrers punts de la moció, deixant a banda el suport a les dues lleis aprovades al Parlament de Catalunya. 

El debat de la moció, però, ha transcendit de la situació política del moment. Els grups municipals d'ERC i la CUP han demanat trencar el pacte de govern entre el PDECat i els socialistes, un fet que des d'aquests dos partits s'ha defensat, posant de relleu que, quan l'acord es va pactar a principis de legislatura, es va acordar que es treballaria conjuntament en qüestions de comarca, més enllà de situacions de país, on hi podia haver discrepàncies.

"Volem manifestar a la presidència la voluntat d'ERC", ha començat afirmant el portaveu republicà, Eduard Coronado, d'estar al costat del PDECat, si decideix trencar l'acord al Consell, sense que això vulgui dir entrar al govern. Més contundent ha estat la cupaire Mònica Garcia, que ha acusat el PSC de caure en "contradiccions" i ha indicat que "no s'entén" que es vulgui continuar amb aquest acord de govern. 

En aquest punt, però, el president del Consell Comarcal, David Font, ha recordat que aquest és un acord per fer "política comarcal i no nacional", i ha manifestat la seva voluntat de voler-la continuar fent, de la mà del seu soci. "Mai no em trobareu fent política des del Consell Comarcal", ha afirmat, i ha assegurat que no li fa "patir" la governabilitat del Consell, sinó que els projectes de comarca tinguin el màxim consens. 

Per la seva part, el portaveu del grup socialista, Abel García s'ha mostrat dolgut amb la petició de la resta de grups polítics, i ha volgut deixar molt clara la seva postura. "Sembla que els socialistes catalans ens haguem d'estar excusant dia a dia", ha lamentat, però també ha afirmat que, pel que fa a ell particularment, ja s'ha posicionat al seu ajuntament en contra de l'article 155, i també s'ha manifestat en contra dels empresonaments polítics. La situació del partit, però, és diferent, i per aquest motiu, ha dit, ha demanat no posicionar-se sobre el primer punt de la moció, tot i votar-hi a favor. 

"En aquesta moció no hem volgut entrar, ni posar-hi una coma, ni un punt perquè la voluntat ha estat facilitar les coses", ha declarat. "I com que els governs els acaben fent persones", ha continuat, el PSC votarà a favor de la majoria de punts, excepte en el que fa referència a la legalitat. En primer lloc, ha dit, perquè no volen "contradir el sentit de vot", i en segon lloc, per "condicions personals". "No cal fer les típiques proves de sang" que es feien amb els jueus, ha lamentat. 

Per acabar, García també ha demanat que no es barregin temes polítics amb jurídics, i ha recordat que, treballar per la comarca és el "compromís" que va adoptar el PSC des del primer moment en què es va realitzar l'acord de govern.