Gironella descarta que els camps electromagnètics del poble tinguin repercussions cap a la salut

El consistori estudia les radiacions del municipi, que afirma que estan per sota de la mitjana permesa

Redacció
13 de novembre del 2017
Actualitzat a les 14:30h
Gironella
Gironella | AjGironella
L'Ajuntament de Gironella ha realitzat, durant els últims mesos, diversos estudis per conèixer quins són els nivells d'exposició a camps electromagnètics de la vila. En aquest punt, s'han estudiat les radiofreqüències i si els valors elèctrics superen o s'acosten als nivells de referència de la normativa vigent. Segons han informat, els nivells són inferiors als màxims permesos, ja siguin els generats per les línies i transformadors elèctrics, com ara els de les antenes de telefonia mòbil. 

En aquests estudis s'ha avaluat la densitat de potència de les antenes de telefonia mòbil instal·lades al municipi, una a Cal Bassacs, i l‘altre a Cal Puntes, i inclou les freqüències de TDT, WIFI, ràdio, Bluetooth i telefonia mòbil. 

L’informe mostra que els valors presents a Gironella estan per sota els màxims establers per la normativa vigent. El camp elèctric generat per les antenes del municipi és de 0,88V/m de mitjana, mentre que els màxims de referència permesos per la normativa vigent oscil·len entre 28V/m i 61V/m. També s’ha calculat la densitat de la potència, amb una mitjana de 0,004W/m2, un resultat molt per sota dels màxims permesos per la normativa (entre 2W/m2 i 10W/m2).

Pel que fa a la mesura del camp magnètic i el camp elèctric en punts de Gironella al voltant de les dues línies de mitja tensió i dels transformadors situats a prop de les cases i zones d’ús públic, on els valors dels camps electromagnètics són més elevats per la proximitat als transformadors, s'ha mesurat el camp magnètic i elèctric a 26 punts del municipi, i la mitjana del camp magnètic és de 0,69µT, valor inferior al màxim de referència marcat per normativa, 100 µT. Pel que fa al camp elèctric la mitjana del municipi és de 10,53V/m, i el màxim permès és de 5.000V/m.

Segons el regidor de Seguretat Ciutadana i Sostenibilitat, Josep Maria Castellà, els resultats són satisfactoris. La voluntat del consistori era minimitzar la percepció del risc que té la població a la possible relació entre aquestes radiacions i la salut. De fet, ha dit, a dia d'avui, i tenint en compte els baixos nivells d'exposició i els resultats de les investigacions, no hi ha cap prova científica que relacioni els dos fenòmens.
Arxivat a