Nou anys de Patum reconeguda per la UNESCO

El 25 de novembre del 2005 la festa berguedana va ser declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat

Redacció
25 de novembre del 2014
Actualitzat a les 20:23h

Salt de l'Àliga a la Patum de diumenge Foto: Aida Morales


Tal dia com avui, un 25 de novembre del 2005, la Patum va ser declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Des de llavors, la festa berguedana s'ha fet gran en coneixement i reconeixement, ha eixamplat la seva perspectiva i s'ha guanyat un racó important en el catàleg de festes de primer ordre de la cultura popular. 

Aquest reconeixement, però, no va ser fàcil. Berga el va perseguir durant anys i, malgrat que es tracta d'una celebració única al món amb un clar vestigi ritual medieval, la declaració es va fer esperar fins l'últim moment. Tant és així, que no va ser fins a finals del 2005 que la UNESCO va anunciar-la com una de les 64 candidates que, finalment, va ser escollida. 

Quan es va saber, fa justament nou anys, el Tabal i l'Àliga van sortir al carrer, en un gest innèdit i clarament excepcional, que no s'ha tornat a repetir des de llavors. No obstant això, el teixit associatiu berguedà ha reclamat de forma persistent però amb la boca petita una promoció més àmplia de la festa d'acord amb la seva consideració per part de la UNESCO. Un reclam que es farà més evident, amb tota la seguretat, en el moment que s'encari el desè aniversari de la declaració. 

Sigui com sigui, el que és innegable és que Berga va aconseguir, ara fa nou anys, una de les fites més esperades, i ho va fer en solitari, sense presentar-se davant de la UNESCO conjuntament amb la resta de festes de Corpus d'arreu de l'Estat, com proposava el Govern espanyol. En aquest punt, la Patum s'hi va presentar com una festivitat peculiar, amb pocs punts de contacte amb la resta de festes del Corpus. Nou anys després, segueix sent una festa única i cada vegada més preuada pel que significa.
Arxivat a