Poesia i parlaments reclamen des de Berga la llibertat dels presos polítics

Prop d'un miler de persones es concentren a la plaça de Sant Pere, en el darrer acte polític de la vaga general

08 de novembre del 2017
Actualitzat a les 19:46h
Concentració a Berga per demanar la llibertat dels presos.
Concentració a Berga per demanar la llibertat dels presos. | Aida Morales
Prop d'un miler de persones ha tornat a omplir aquest dimecres la plaça de Sant Pere de Berga, en la segona jornada de vaga general que s'ha realitzat arreu de Catalunya des de l'1 d'octubre. En aquest cas, com a acte de protesta per l'aplicació de l'article 155 suprimint l'autogovern de Catalunya, i contra l'empresonament de més mig Govern, a més dels líders de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez i el d'Òmnium, Jordi Cuixart.

La tònica d'omplir la plaça, durant les últimes setmanes, ja és un habitual, així com els lemes a favor de la llibertat dels presos o el so, a l'unànime, del Cant dels Segadors. Durant el matí, un acte similar ha recorregut tot el carrer major de la ciutat fins la plaça dels Països Catalans, i al vespre, malgrat el fred que arribat de cop, la població tampoc ha fallat.

La poesia i els parlaments han estat els protagonistes d'un acte en què, per començar, s'ha recordat als alcaldes que, com David Font, que era a la plaça, aquest dimarts van viatjar fins a Brussel·les per donar suport a part del Govern i al president, Carles Puigdemont. A continuació, poemes tan arrelats com "Inici de càntic en el temple" de Salvador Espriu o "Ara mateix" de Miquel Martí i Pol han encetat d'una manera diferent la concentració, i els crits de "llibertat" o "fora les forces d'ocupació", l'han tancat.
 

L'alcalde de Gironella, David Font, que dimarts va ser a Brussel·les donant suport a Puigdemont. Foto: Aida Morales


Des de Crida per la Democràcia, el berguedà Toni Gol ha tornat a reafirmar el compromís del poble català amb els representats "escollits democràticament", i ha reclamat la seva llibertat "immediata", així com també la dels anomenats Jordis. Un conflicte amb l'estat espanyol, ha recordat, que és "polític", i que en cap cas s'hauria d'haver judicialitzat.

"És un atac directe a la democràcia", ha afirmat, i ha demanat el retorn a la normalitat democràtica, tot condemnant, de manera "rotunda" els atacs "violents i feixistes" que s'han vist, durant els últims dies, als carrers de Catalunya.

Per la seva part, i en nom de l'ANC de Berga, el membre del secretariat Manel Escobet ha afirmat que, aquest dimecres, s'ha realitzat una aturada de país "per dignitat", davant d'un estat que "no deixa alternatives". En aquest punt, ha dit, els ciutadans hauran de continuar mobilitzant-se, ja sigui dijous o divendres que ve, o el mateix dissabte, quan hi ha convocada una gran manifestació a Barcelona.

"Llibertat presos polítics", ha cridat, i ha demanat que s'acabi la investigació a 712 alcaldes, així com a alts càrrecs del Govern o de les entitats civils. "L'estat espanyol va foll i no s'atura", ha avisat. Per això, ha dit, caldrà conservar "la llum als ulls i la força al braç".
 

Cartells per demanar la llibertat dels presos a Berga. Foto: Aida Morales

 

Toni Gol, llegint el manifest de la vaga general. Foto: Aida Morales

Arxivat a