El Berguedà prepara diferents activitats per conscienciar i informar sobre la diabetis

Entre el 8 i el 10% de ciutadans de la comarca, aproximadament unes 4.000 persones, pateixen diabetis

Redacció
06 de novembre del 2017
Actualitzat a les 11:11h

Foto: Pixabay


El Berguedà es prepara per celebrar una nova edició del Dia Mundial de la Diabetis, quan es vol sensibilitzar la població d'aquesta malaltia que pateixen entre el 8 i el 10% de ciutadans de la comarca, aproximadament unes 4.000 persones. Per això, s'han organitzat tot un conjunt d'accions al voltant del dia 14 de novembre organitzades per la Fundació Hospital Sant Bernabé, l'Institut Català de la Salut i l'Associació de Diabètics de Catalunya amb el suport de l'Ajuntament de Berga, amb una caminada i diversos actes per parlar sobre la malaltia. 

Per una banda, han informat, s'incidirà en la importància de la formació de totes aquelles persones que assumeixen la tasca de comprar i preparar el menjar per a la resta de la família, i es posarà èmfasi en la diabetis gestacional, que afecta un de cada set embarassos i que requereix portar un perfecte control de la salut de la dona i del nadó fins al moment del part. El primer dels actes serà la tradicional caminada urbana el diumenge 12 de novembre, sortint des de les fonts del Passeig de la Indústria de Berga a les 12.00 del migdia. El dimarts 14 de novembre, per altra banda, s'instal·laran punts d'informació sobre la diabetis a l'Hospital Sant Bernabé i a diferents centres d'atenció primària de la comarca on, les persones que ho vulguin, podran fer-se gratuïtament les proves de glucèmia.

Segons han informat, es calcula que més de 199 milions de dones tenen diabetis arreu del món, una xifra que augmentarà fins als 313 milions l'any 2040. La diabetis és la novena causa principal de mort en dones i en la seva incidència hi juguen un paper important les desigualtats socioeconòmiques entre les quals les deficiències en nutrició, l'activitat física, el consum de tabac i d'alcohol. A més, dues de cada cinc dones amb diabetis es troben en edat reproductiva, un fet que produeix dificultats per concebre i mals resultats en els embarassos.