Procés català

Laura Vilagrà: «Em fa molta pena i molta ràbia la indignitat de l'Estat»

L'exdelegada del Govern a la Catalunya Central valora el seu cessament i l'empresonament de mig govern aquest dijous en una entrevista a NacióManresa

per Pere Fontanals , Manresa, 5 de novembre de 2017 a les 06:00 |
Laura Vilagrà en el seu despatx a la delegació del govern de la Catalunya Central | DGGCC
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'actualitat política a Catalunya va tan ràpid que una entrevista sobre el cessament de la Laura Vilagrà de les seves responsabilitats com a delegada del govern gira de cop cap a l'empresonament de més de mig govern de la Generalitat de Catalunya

- Com estàs vivint el dia d'avui? Com estàs vivint el procés des del passat 1 d'octubre?


- Em fa molta pena i ràbia la indignitat d'un Estat on no hi ha separació de poders, i on es contesta un conflicte polític amb violència i repressió. A Espanya no hi ha justícia. Hi ha una estructura judicial on hi planen les essències franquistes.

- La notícia del procés pel que fa a casa nostra, el passat dimarts, va ser el teu cessament per part del Govern Espanyol. A què atribueixes el cessament de tots els delegats del govern al Territori? És un intent de desestructurar la xarxa institucional territorial?


- L'Estat espanyol té delegats territorials provincials, suposo que han pensat que ells ja representaran el Govern. Ara, el subdelegat de Barcelona, que seria qui ens tocaria, és del PP d'Astúries , és a dir, no compto que coneixi massa la Catalunya Central.

És un intent de decapitació política del Govern legítimament escollit a les urnes, sense precedents a Europa en dècades.

- Com te n'has assabentat? T'ho esperaves? Des de divendres passat, algú del govern espanyol se t'ha dirigit a tu per insinuar-ho?

- Me ‘n vaig assabentar escoltant per la radio el Sr Millo, en directe. No, van a cop de BOE i de decisicions des de Madrid, sense conèixer la realitat territorial o administrativa de Catalunya.

- El teu cessament talla algun projecte important dels que portaves entre mans o a aquestes alçades, amb el 21-D a la vista ja ho estaves liquidant tot?

- En aquests moments al, Bages, per exemple, estàvem preparant el Fòrum de la Mineria per fer seguiment de la interl.locutòria del jutge en relació a l'abocament al Cogulló. També hi havia una comissió de seguiment amb informes per part ICL sobre l'evolució dels abocaments i inversions previstes... Aquest tema és molt rellevant i el portava molt directament.

- La delegació del govern continuarà funcionant sense delegada?

- Per descomptat que no. Només queda un àmbit funcionarial que no pren decisions, sinó que només és una estructura administrativa.

- I partir d'ara, què farà la Laura Vilagrà política? T'implicaràs en la campanya electoral del 21-D?

- Just acabava de començar un curs de transparència i bon govern i tenia previst altres temes de formació que podré dur a terme amb calma.

- Creus que fins al 21-D el govern espanyol encara exprimirà més el 155?

- El 21-D ens juguem el ser o no sé de Catalunya, ens ho juguem tot. Podem perdre tota la feina feta en educació, cultura o defensa del territori.

- Consideres que ens en podem sortir?

- Hem de recomposar posicions. Tot el que vivim dóna maduresa i més fortalesa al sector independentista i, pensar que hi haurà "sang, suor i llàgrimes", com ja n'hi està havent, però alhora el sector creix en adhesions. Tot això ens farà més forts per assumir l'ascens final.

 

Participació