L'Ajuntament de Berga penja un domàs negre per recordar els 30 miners morts a Fígols fa 42 anys

Els treballadors van morir a causa d'una explosió de grisó a la mina de la Consolació

Redacció
03 de novembre del 2017
Actualitzat a la 13:58h
Domàs negre a la façana de l'Ajuntament de Berga per recordar l'accident de Fígols.
Domàs negre a la façana de l'Ajuntament de Berga per recordar l'accident de Fígols. | AjBerga.
L'Ajuntament de Berga ha volgut recordar, aquest divendres 3 de novembre, l'accident que es va viure el 1975 a les mines de Fígols, i que va deixar 30 miners morts. Va ser, tal com han indicat, un dels accidents més tràgics que ha viscut mai la comarca del Berguedà, provocat per l'explosió de gas grisú a les instal·lacions de la mina de la Consolació, situada entre Cercs i Fígols, amb diversos treballadors de Bagà, Berga, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Olvan, Sant Julià de Cerdanyola i el vell nucli de Sant Salvador de la Vedella de Cercs. En total, vint-i-vuit miners van perdre la vida en el moment de l’explosió i dos més van morir els dies posteriors a causa de la gravetat de les ferides de l’accident. 

Ara que han passat 42 anys, ha precisat el consistori berguedà, el record de les víctimes continua present. Per això, aquest divendres s'ha volgut fer un petit homenatge als miners morts, col·locant un domàs negre en senyal de respecte, i dos cartells que fan referència a la commemoració del succés. A més, també penja un crespó negre a l'estelada que hi ha situada a la façana de l'edifici. 

Segons l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, és un dia "trist" per a la comarca, ja que el record del "passat més immediat" i de "l'essència com a comarca minera" és, en dies com avui, més present que mai. En aquest sentit, ha considerat, "el record és imprescindible" per conèixer el passat i reivindicar la memòria de les persones que van perdre la vida, així com d'aquelles "mares i fills que van haver de lluitar i arremangar-se per poder tirar endavant les seves vides". 
Arxivat a