El Govern de Catalunya, a la presó

L'Audiència Nacional espanyola ordena presó sense fiança per als vuit consellers de l'executiu català que han declarat per rebel·lió, sedició i malversació | L'exconseller Santi Vila també ha d'ingressar a la presó fins que ingressi una fiança de 50.000 euros .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 62px; line-height: 65px; }

Joan Serra Carné / Isaac Meler
02 de novembre del 2017
Actualitzat a les 18:22h

Els consellers del Govern, a l'Audiència Nacional. Foto: ACN


Presó sense fiança per als consellers del Govern de la Generalitat. L'Audiència Nacional espanyola ha ordenat aquesta mesura cautelar per als membres de l'executiu català que aquest dijous han comparegut davant la jutge instructora Carmen Lamela per uns suposats delictes de sedició, rebel·lió i malversació per la declaració d'independència del Parlament. 

La jutge apunta la possibilitat de reiteració delictiva, risc de fuga i destrucció de proves per ordenar l'ingrés a presó. Carmen Lamela utilitza els tres arguments al seu abast per decretar presó preventiva. La interlocutòria de la jutge, de dinou pàgines, recorda el poder adquisitiu i la possibilitat de fuga dels querellats per establir les mesures cautelars. "Els investigats van ordir una estratègia de tot el moviment secessionista, erfectament organitzada i amb repartiments de papers", sosté la magistrada.

"Al llarg del dia ja hi havia senyals que això podria acabar així. Faig una crida a la calma per tal que no hi hagi episodis violents. Demano que seguim sent la revolta dels somriures", ha apuntat l'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, que també porta la defensa dels consellers del PDECat. "És un dia molt trist per a la democràcia", ha assegurat.

Una resolució ja preparada

Al seu torn, l'advocat de Junqueras i dels consellers d'ERC, Andreu Van den Eynde, ha reconegut que marxa "amb una sensació molt trista". "Gent a la qual només li pots parlar de pau han estat empresonats per participar en actes de violència on no podrien participar i que ni podrien tolerar", ha afegit, i ha lamentat que "la resolució no fa referència a res del que s'ha parlat aquest matí" i no s'ha argumentat perquè no s'ha permès ajornar les declaracions, com el Tribunal Suprem sí que ha fet amb els membres de la mesa del Parlament. El lletrat també ha criticat que no s'ha tingut en compte que alguns dels encausats tenien "fills petits a càrrec i persones dependents", i "totes les qüestions humanitàries totalment ignorades". Així, ha conclòs que li dona la sensació que "la resolució ja estava preparada o premeditada".

Els consellers Oriol Junqueras (titular d'Economia i també vicepresident), Jordi Turull (Presidència), Raül Romeva (Afers Exteriors), Josep Rull (Territori), Joaquim Forn (Interior), Carles Mundó (Justícia) i Dolors Bassa (Treball), així com Meritxell Borràs (Governació), han fet breus compareixences de cinc minuts i només han respost als seus advocats. L'excepció ha estat l'exconseller Santi Vila, que ha respost a totes les parts durant 45 minuts.

La jutge ha acceptat la petició de la Fiscalia de presó sense fiança per a Junqueras i set consellers més. En el cas de Vila, haurà d'ingressar en un centre penitenciari fins que pagui la fiança de 50.000 euros.

Lamela apunta la possibilitat de reiteració delictiva, risc de fuga i destrucció de proves per ordenar l'ingrés a presó. La interlocutòria recorda el poder adquisitiu i la possibilitat de fuga dels querellats per establir les mesures cautelars.

La Fiscalia demana detenir Puigdemont a Bèlgica

No ha vingut a Madrid a declarar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que s'ha quedat a Bèlgica amb els consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Anna Ponsatí i Lluís Puig, contra qui també es dirigirà l'ordre internacional d'arrest malgrat que tots han demanat declarar per videoconferència des de Bèlgica. La Fiscalia ja ha demanat la detenció de Puigdemont i els consellers aquesta tarda.

La resta de membres del Govern i els membres sobiranistes de la mesa del Parlament sí que han anat a Madrid per declarar a l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem, respectivament. Ho fan acusats de rebel·lió, sedició i malversació, delictes que poden comportar penes de fins a 30 anys de presó. El motiu? Els dos anys de legislatura en què han impulsat i debatut mesures per a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i, finalment, la declaració d'independència del passat 27 d'octubre. 
 
El Tribunal Suprem ha suspès la declaració dels membres sobiranistes de la mesa i l'ha ajornada fins al proper 9 de novembre. Encapçalats per Carme Forcadell, que ha estat l'última en arribar, Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet han comparegut al tribunal. "Defensarem que portar el debat del carrer al Parlament no pot ser delicte", ha dit el líder d'EUiA just abans d'entrar. A la sortida, Forcadell i la resta dels dirigents parlamentaris han rebut l'escalf de diputats i líders de partits sobiranistes. Forcadell ha marxat amb el cotxe que l'espera a la porta i la resta d'integrants de la mesa amb taxis. Dormiran a Barcelona.

Oriol Junqueras, arribant a l'Audiència Nacional Foto: ACN