Berga posa en marxa un nou sistema de reciclatge porta a porta d'orgànica per doblar-ne la recollida

Dos camions passaran pels establiments dels grans productors d'orgànica a recollir residus cada dia | El pla es porta a terme a Berga, i preveu fer-se extensiu, també, a Gironella

02 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:27h
Roda de premsa de presentació del nou sistema de reciclatge d'orgànica a grans productors.
Roda de premsa de presentació del nou sistema de reciclatge d'orgànica a grans productors. | Aida Morales
El Consell Comarcal del Berguedà ha posat en marxa, aquest dijous, un nou sistema de recollida selectiva d'orgànica, que consisteix en un porta a porta als grans productors de Berga, a través de dos nous camions que, de dilluns a dissabte, faran rutes específiques. Segons ha explicat en una roda de premsa el conseller de l'àrea, Francesc Xavier Francàs, amb aquesta nova aposta es volen doblar el nombre de quilos de matèria orgànica que actualment es reciclen. 

Sota la campanya "Triem", el Consell desplega un nou sistema de recollida, en què també s'hi han implicat uns 130 establiments que, tal com ha explicat Francàs, deixaran els bujols d'orgànica a les portes d'on treballen perquè, de les 16.00 a les 20.00 hores, un dels dos camions hi passi. Es tracta d'hotels, restaurants, supermercats, fruiteries, carnisseries, peixateries o botigues de queviures, entre d'altres, a qui també ha demanat que mantinguin la qualitat de la matèria orgànica que es recicla, per tal que no es barregi amb plàstics o vidres, per exemple. 
 

El conseller Francesc Xavier Francàs a la roda de premsa. Foto: Aida Morales


La recollida d'orgànica va començar el 2004 al Berguedà. Des de llavors, diversos establiments tenien bujols propis, però els havien d'acostar a les illes de reciclatge. D'aquesta manera, es desplega un sistema molt més útil, que vol fer créixer els 12.000 quilos que cada setmana es recullen d'orgànica, a més de 18.000, sense comptar la ruta habitual dels bujols per a la ciutadania. 

Per altra banda, ha remarcat Francàs, també es millora el sistema de control. Cada bujol tindrà un xip que es registrarà, una vegada s'hagi fet la recollida de l'establiment. Si hi ha incidències o bé no es recicla adequadament, el Consell es posarà en contacte amb l'empresa, i també es podrà calcular aquells locals que més reciclin. 

"Esperem que tothom col·labori en aquesta nova tasca", ha afirmat Francàs, que ha recordat que, de cara al 2018, el Consell Comarcal també vol expandir la recollida porta a porta per a tots els habitants de la ciutat i la part comercial. De moment, però, el sistema s'aplicarà als grans productors de Berga i, posteriorment, de Gironella, i també s'està estudiant el sistema de porta a porta a Bagà, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà i Sant Julià de Cerdanyola. 
Arxivat a