L'IBI a Berga torna a centrar la polèmica en un Ple extraordinari que aprova les noves ordenances

La modificació dels tributs s'aprova amb els vots de la CUP i ERC | La CUP i ERC tomben les esmenes presentades per CDC

Cristina Prat
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 23:09h
El Ple de Berga sobre la modificació de les ordenances fiscals.
El Ple de Berga sobre la modificació de les ordenances fiscals. | Cristina Prat
El Ple extraordinari de les ordenances fiscals de l'Ajuntament de Berga ha començat amb puntualitat i amb caràcter reivindicatiu. L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la resta de regidors municipals, excepte la del PSC, "han exigit l'alliberació" del president de l'ANC, Jordi Sánchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonats des del passat dilluns, mostrant unes pancartes, pocs minuts abans de l'inici del ple. 
 

Els regidors de l'Ajuntament de Berga han mostrat unes pancartes exigint l'alliberament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart Foto: Cristina Prat


A continuació, el regidor de Promoció Econòmica ja ha entrat en matèria. ​Les principals modificacions en les ordenances han estat la creació d'un nou impost per garantir el manteniment del clavegueram de la ciutat que permetrà recaptar anualment 60.000 euros i, que a la pràctica, suposarà un mínim de 3 euros trimestrals a la factura de l'aigua de tots els berguedans. En aquesta línia, el regidor de CDC, Antoni Biarnés, ha declarat que amb aquest impost "les famílies nombroses seran les que rebran".

Ribera, ha replicat al portaveu de CDC exposant que aquesta al·legació "es feia tard, fora del lloc de debat", ja que durant tres mesos els partits municipals es van reunir justament per tractar i treballar les ordenances fiscals a través d'una comissió. Potseriorment, bona part de les modificacions van ser sotmeses a participació popular, un punt que també ha generat discrepàncies entre els regidors del plenari.

CDC ha demanat que el procés participatiu de decisió de les ordenances s'hauria hagut de fer constar a les entitats veïnals. "Si hi ha la voluntat, doncs fem-ho amb tots els ets i uts", ha afegit Biarnés. Per la seva banda, ERC també ha posat en dubte el tema del procés participatiu: "Creiem que les entitats que tenen teixit empresarial tenen molt a dir, com l'ACEB, perquè ens ajudin a crear uns impostos més justos". 

Per altra banda, la voluntat de la CUP de mantenir, l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), tal i com es va aprovar l'any 2014, ha tornat a generar polèmica. Llavors, i a instàncies de la CUP, es va proposar i aprovar un augment de l'IBI a les empreses amb major valor cadastral, passant del 0,65% a un 1,1%. Aquesta modificació va ser una proposta que comportava, segons van dir, uns ingressos addicionals d'uns 250.000 euros l'any, i que va comptar amb el vist i plau de l'equip de govern, llavors liderat pel convergent Juli Gendrau. No obstant això, la polèmica ha seguit enguany, ja que el líder de l'oposició, Antoni Biarnés, ha assegurat que a Berga "es castiguen les empreses que tenen més moviment econòmic. Anem contra direcció". "Cal rebatre la situació d'aquest tipus de política", ha dit, "i que sigui més propici a l'avinguda de nous negocis". 
 

Regidors de CDC al ple de Berga Foto: Cristina Prat


Un punt de vista que també ha compartit la regidora socialista Rosalia Monroy, que ha votat a favor de l'esmena presentada per CDC: "Penso que és un tema que ja porta molts dies anant amunt i avall, és un tema reiteratiu per part dels empresaris".

En aquesta línia, Ermínia Altarriba ha contestat Biarnés dient que "no cal fer demagògia perquè al seu moment vostès ho van aprovar". A més, Altarriba, ha carregat contra les esmenes presentades per CDC: "creiem que si es va fer una comissió, aquests temes ja es podien tractar allà i ens ha sobtat que es presentin a última hora". Per aquest motiu ERC ha votat en contra de totes les al·legacions presentades pels convergents. 

El regidor Francesc Ribera ha tancat el debat entorn d'aquest impost i ha afegit, en resposta a Biarnés: "Nosaltres som els que abaixem l'IBI al 90% de la població i l'apugem a qui més té".

 

Entre les altres modificacions fiscals que s'han aprovat, destaca la rebaixa en la tramitació de l'obertura d'establiments al barri vell, que passa de 500€ a 50€. Una mesura que Ribera espera que ajudi a incentivar l'obertura de negocis a aquesta zona de la ciutat, que segons ha dit "necessita especial atenció i cura".

També s'ha considerat l''augment de la taxa de l'ocupació del mercat setmanal del Vall o la unificació sota un mateix criteri de l'ocupació de parades i llocs de venda en les fires que s'organitzen a la ciutat. Pel que fa a la Escola Municipal de Música s'augmenta la tarifa un 1%, així com algunes categories de l'escola bressol.
 

Ple extraordinari de modificació de les ordenances fiscals Foto: Cristina Prat


Una nova modificació que s'incorpora és la taxa de la plaça d'estacionament reservada a un vehicle d'una persona amb mobilitat reduïda. Aquesta, té un cost d'establiment anual de 150 euros i 100 euros de renovació anual. Segons Ribera, amb aquesta categoria es vol "evitar que les places sempre estiguin ocupades per a les mateixes persones, impedir que se'n faci un abús". 

A més, s'han aprovat variacions en les categories dels guals. Segons Ribera, la legislació en aquest àmbit era "molt caòtica i complicada". Es va passar a fer una identificació de tots els guals, i aquesta va acabar amb l'enviament d'uns 450 requeriments a ciutadans que no complien amb la taxa adequadament. El que es pretén aconseguir és que tothom pagui per igual i per això també s'ha decidit fer canvis en les categories de guals. Així mateix, també s'han introduït canvis en lestaxes de residus urbans aprovades pel Consell Comarcal del Berguedà. 

Finalment, el Ple de Berga ha aprovat les noves ordenances fiscals amb els vots a favor de la CUP i ERC, el vot en contra de CDC, i l'abstenció del PSC. 

 
Arxivat a