Les pluges de les darreres hores fan baixar les temperatures al Berguedà

Els Bombers reben 269 avisos per incidències de les pluges abundants, moltes a les comarques tarragonines

Redacció
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:08h
Xàfec intens a Calldetenes aquest migdia
Xàfec intens a Calldetenes aquest migdia | ND
Les pluges i el vent han colpejat aquesta nit i matinada tot el territori català. Les precipitacions han provocat alguns danys, sobretot al sud del país. A hores d'ara, el temporal continua actiu a tot Catalunya i anirà marxant de cara al migdia. 

Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 87 avisos entre les nou del vespre i les set del matí per incidències relacionades amb la pluja, dels quals 25 han estat a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, 24 a la de Tarragona i 19 a la Regió d'Emergències Metropolitana Sud. En total, des de l'inici de l'episodi, s'han produït 269 avisos arran de 531 trucades al telèfon d'emergències 112. D'aquestes, prop del 40% han estat al Tarragonès, seguit de l'Alt Camp i el Baix Camp, amb el 13,7% i el 6,2% del total, segons dades de Protecció Civil.

L'episodi de pluges generalitzades que ha provocat destrosses sobretot al Camp de Tarragona ha fet que Protecció Civil activi l'alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat), que encara es manté. Entre els registres de precipitació acumulada més significatius destaquen els 113 l/m2 del pantà de Siurana, els 110 l/m2 a Gandesa o 42 l/m2 a Horta de Sant Joan (Terra Alta). 

Les pluges en el cas del Berguedà han estat més lleugeres, i no han causat danys. El registre de pluja més elevat de la comarca va ser, precisament, a Queralt, on es van acumular 13.7 mm d'aigua, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. En altres zones com la Quar, se'n van registrar 12.8; a Guardiola de Berguedà, 9.9 mm, a Gisclareny 11.8 i al Clot del Moro, a Castellar de n'Hug, 10.5 mm. Els xàfecs han ajudat a refrescat l'ambient calorós dels últims dies amb una notable baixada de les temperatures arreu de la comarca.