El Berguedà rep una ajuda de 246.000 € per adaptar el Xalet del Catllaràs i reforçar el turisme esportiu i industrial

La Generalitat selecciona el projecte del Berguedà com un dels 11 millors del país | La comarca rep l'ajuda per millorar l'Estació de Trail i crear punts de servei per edevenir una "veritable comarça de turisme esportiu"

13 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:42h
El conseller d'Esports del Consell Comarcal, Abel García; el president del CCBerguedà, David Font, i el conseller de Turisme, Vicenç Linares.
El conseller d'Esports del Consell Comarcal, Abel García; el president del CCBerguedà, David Font, i el conseller de Turisme, Vicenç Linares. | Aida Morales
El Berguedà ha rebut, segons han informat aquest divendres en una roda de premsa, una nova ajuda procedent de la Generalitat de 246.000 euros, dins del projecte que conjumina turisme esportiu i industrial. Una proposta que es vehicula a través de l'Estació de Trail del Berguedà, i que busca aprofitar l'espai natural de la comarca, així com donar sentit als diferents recursos patrimonials industrials que aquesta concentra. Amb la nova ajuda, ha explicat el president del Consell Comarcal, David Font, s'acaba de "tancar el cercle" per tal de donar un bon servei vinculat als recursos naturals i patrimonials de la comarca, i destacar per sobre d'altres zones de Catalunya com "un lloc de referència".

La nova ajuda se suma a les ja rebudes del Fons FEDER i de la Diputació de Barcelona, que ascendeixen fins els 680.000 euros. Segons ha afirmat, es busca fomentar la vessant esportiva vinculada al patrimoni industrial i cultural, i relligar-ho dins de l'estratègia de promoció turística que s'impulsa des del Consell Comarcal del Berguedà a través del projecte de l'Estació de Trail, i la finalització del Xalet del Catllaràs.

Tal com ha precisat el conseller d'Esports, Abel García, l'ajuda servirà per continuar "posant el Berguedà a la finestra mundial" del trail. Un "pas molt important", ha dit, ja que permetrà nodrir de millors serveis i estructures l'oferta dels 21 circuits que hi ha traçats per la muntanya i diferents tallers en indrets del Berguedà. Concretament, ha dit, es pretenen millorar zones d'aparcament i d'estada d'autocaravanes, així com també estudiar sistemes de consergeries electròniques o taquilles, per tal que els corredors puguin accedir a les instal·lacions. L'Estació de Trail del Berguedà integra més de 500 quilòmetres de recorreguts de diferent dificultat, i pretén convertir la comarca en un referent del trail mundial, pel que fa a l'entrenament.

El turisme esportiu, però, ha precisat, va molt lligat al turisme familiar i cultural. Per això, aquest projecte ha d'anar en paral·lel al d'un servei més global, ja que, sovint, els corredors es desplacen a determinats indrets acompanyats de la família. La concepció turística del projecte, doncs, ha de ser global, i també, segons ha precisat, ha de tenir en compte les necessitats dels mateixos usuaris de la zona, que s'han de sentir atrets i còmodes en les instal·lacions.

En el marc d'aquesta ajuda, ha afegit el conseller de Turisme i alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, també es realitzarà una reforma important al Xalet del Catllaràs. Aquesta va directament vinculada a l'àmbit esportiu, ja que un dels usos del xalet de Gaudí ha de ser una estació d'alçada d'alt rendiment. Tot i que, per altra banda, la rehabilitació de la infraestructura és important per atraure, també, turisme industrial.
 

El conseller d'Esports del Consell Comarcal, Abel García; el president del CCBerguedà, David Font, i el conseller de Turisme, Vicenç Linares. Foto: Aida Morales


"Fa poc ens van donar un FEDER per a projectes industrials i de patrimoni", ha explicat Linares. Al Xalet del Catllaràs, però, encara mancava finançament per acabar-lo de tirar endavant. En aquest punt, el fet de poder relligar turisme esportiu i industrial permet continuar endavant amb el Pla d'Usos de l'espai, que avançarà en el sentit d'estudiar com fer-hi arribar energia i aigua: "Estem a 1.400 metres d'alçada i allà costa molt". Per altra banda, ha dit, és un "projecte molt engrescador" que no només implica el municipi de la Pobla de Lillet, sinó tots els que comprenen la Serra del Catllaràs. Amb aquests diners, doncs, es podran continuar arreglant aspectes d'infraestructura, però també tancaments i serveis.

Un "nou enfocament" de la política turística

Segons el president del Consell Comarcal, amb aquest projecte es vol millorar el posicionament turístic del Berguedà en diferents àmbits, entre els quals l'esportiu i l'industrial. "Volem donar un altre enfocament a la política turística que es porta a terme", ha dit, tenint en compte els usuaris del turisme esportiu, però també tota aquella gent que acompanya el corredor, el turisme industrial i la mateixa gent de la zona.

Pel que fa als serveis del Xalet del Catllaràs, ha explicat, es preveu que estiguin disponibles durant el primer semestre del 2019. Per altra banda, i respecte de l'entrada en funcionament de l'Estació de Trail, s'engegarà a mitjans de novembre amb totes les rutes senyalitzades i l'aplicació en marxa.