Agricultura actua a 12 municipis del Berguedà per controlar la processionària

La Generalitat destina un milió d'euros per realitzar tractaments a les zones més afectades per aquesta plaga

Redacció
09 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 11:36h
El tractament aeri, el més efectiu
El tractament aeri, el més efectiu | DARP
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha iniciat aquests dies un tractament aeri sobre 20.000 hectàrees de bosc per combatre la processionària del pi. En aquestes tasques, la Generalitat hi destinarà prop d'un milió d'euros. Al Berguedà, els tractaments es despleguen a l'entorn de diversos termes municipals, entre els quals Bagà, Borredà, Castellar de n'Hug, Gisclareny, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, la Quar, l'Espunyola, Montmajor, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès i Viver i Serrateix. 

En el conjunt de Catalunya, s'actuarà en 49 municipis de 10 comarques, que són les zones més afectades, amb l'objectiu de rebaixar les poblacions d'aquesta plaga. La processionària del pi és un lepidòpter defoliador que, a més d'ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.
 
Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals amb el resultat d’un important increment d’aquesta plaga.
 
El producte que s’utilitza és biològic i compatible amb l'agricultura ecològica i no està classificat com a tòxic, irritant ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.

El tractament aeri, el més efectiu
 
La campanya de tractaments aeris de control va començar fa uns dies i està previst que s’acabi a finals d’octubre. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter o amb avió. El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l'aeri que es realitza a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. Durant la campanya de 2016 l’efectivitat dels tractaments es va situar en un 95,5%.
 
Com a complement a les accions aèries amb productes biològics iniciades aquesta tardor, durant l’estiu s’han implementat unes proves pilot per intentar prevenir i controlar els danys que produeixen els increments de la població de processionària. Concretament, es van instal·lar més de 300 caixes, principalment al Berguedà i el Solsonès, per a ratpenats i per a ocells insectívors, amb l’objectiu d’incrementar l’abundància de determinades espècies que puguin actuar com a depredadors i de minimitzar els efectes d’aquesta plaga.