Inauguració del Refugi d'Ensija fa 50 anys

El film, cedit per Jorge Delgado, capta alguns moments de l'acte inaugural el 1964

Redacció
19 de novembre del 2014
Actualitzat el 20 de novembre a les 11:38h
576_1416423705ensija
576_1416423705ensija

Aquest any, el Refugi d'Ensija ha celebrat una de les efemèrides més importants de la seva història, els 50 anys de vida. Un aniversari que el guarda del refugi, Xavier Generó, considera que ha estat “tot un èxit” pel nombre de persones que s'hi han acostat i l'estima que han mostrat envers l'espai. 

Entre aquests, Jorge Delgado, el nét de l'arquitecte  Julián Delgado Ubeda que va dissenyar aquest refugui, ha cedit a la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) un vídeo que on retrata la inauguració. Es tracta d'un document d'alt valor històric que, més enllà de copsar elements de l'època com els vehicles de la Guàrdia Civil, serveix de testimoni material per saber com era el refugi fa 50 anys i per plasmar-ne la importància. Un vídeo que també mostra el gran nombre de persones que van acudir a la inauguració, i amb quins mitjans de transport. 

A part d'aquest vídeo, Generó ha explicat que la Federació ha rebut una desena de fotografies antigues del refugi, un fet que demostra que la gent “sembla que s'ha animat”. “De moment, jo com a guarda les estic guardant, potser en fem algo”, ha precisat. El que sí que ha assegurat, però, és que de cara l'any que ve se seguiran organitzant activitats. 

Celebració de l'aniversari

El 24 d'agost es va celebrar oficialment l'aniversari dels 50 anys del Refugi d'Ensija, antigament anomenat Refugi Delgado Ubeda, que se situa al terme municipal de Saldes. En aquest, l'Assemblea Nacional Catalana va fer un assaig de la V humana que mig mes després s'organitzaria a Barcelona, amb una participació notable i una actuació dels Castellers de Berga a la Serra d'Ensija. 

A més, pocs dies abans es va instal·lar una cuina nova d'acer inoxidable al refugi, una inversió de la FEEC per millorar-ne el servei. També es van renovar les plaques fotovoltaiques i es va col·locar un dipòsit d'aigua al costat d'un brollador natural per afavorir-ne la captació.