El Berguedà rebrà 3 milions d'euros del Govern en ajudes per ocupació

El secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, considera que la fuga de talent s'ha de revertir i s'ha de fomentar la inclusió laboral de persones de mitjana edat i en situació de vulnerabilitat

06 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:37h
El conseller Francesc Xavier Francàs, el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, i el president del CCBerguedà, David Font.
El conseller Francesc Xavier Francàs, el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, i el president del CCBerguedà, David Font. | Aida Morales
El Berguedà rebrà, durant aquest any, tres milions d'euros provinents del Govern de la Generalitat, per reforçar les polítiques i els recursos en matèria d'ocupació. Així ho ha informat aquest divendres el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, que ha visitat la comarca i s'ha entrevistat amb membres del Consell i els empresaris.

Segons ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació, la coordinació entre el Govern i la comarca, ja sigui a través del Consell Comarcal o l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADBerguedà), és molt important per aconseguir una lògica d'ocupació adaptada al territori. En aquest punt, ha recordat, cada comarca té les seves pròpies necessitats, amb una situació ocupacional i demogràfica diferent i, per tant, també en cada cas s'han de portar a terme polítiques diferenciades i orientades.

A Berguedà, ha recordat, els estralls de la crisi econòmica van ser especialment greus del 2013 al 2015. A partir de llavors, s'ha anat recuperant progressivament fins arribar a nivells d'atur similars al del país, tot i que té certa singularitat, com ara una important fuga de talent que s'ha de revertir, un envelliment de la població important, i que el 60% de la població aturada és major de 45 anys, sense formació superior i està registrada al Servei d'Ocupació de Catalunya des de fa temps.
 

Reunió del Consell Comarcal del Berguedà amb el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta Foto: Aida Morales


Per això, ha dit, des del Govern es vol "conèixer de primera mà" la feina que s'ha portat a terme a la comarca, per tal d'identificar les oportunitats i les necessitats, i emprendre mesures conjuntes perquè el territori es pugui "autogestionar". En aquest cas, doncs, s'ha apostat per incrementar un 25% els recursos en matèria ocupacional i, per altra banda, reforçar les iniciatives al voltant de la inclusió social vinculades a les persones amb més dificultats.

Sobre això, Ginesta ha destacat el suport a empreses ordinàries que fomenten aquesta inclusió, més enllà dels centres de treball especialitzats, i ha encoratjat el Consell i l'Agència a continuar els programes i la col·laboració que, des del territori, s'està entreteixint de manera conjunta.