Plena temporada de la brama del cérvol al Parc Natural Cadí-Moixeró

L'época d'aparellament dels cérvols és un dels atractius del Cadí-Moixeró, mentre que els experts aprofiten per fer-ne recompte

Redacció
04 d'octubre del 2017
Actualitzat el 05 d'octubre a les 9:27h

Cérvols, al Pirineu. Foto: Agents Rurals


Durnat setembre i octubre, els cérvols femella experimenten el zel i els mascles competeixen i reclamen les femelles amb els seus brams. És en aquesta època quan es pot escoltar, als boscos dels Pirineus, el que s'anomena "la brama del cérvol". 
 
Durant aquest període, els experts del Parc Natural del Cadí-Moixeró i Agents Rurals realitzen recomptes dels exemplars a l'àrea de l'Alt Berguedà, aprofitant que els animals són més fàcils de veure a causa dels característics sons. Habitualment s'estableixen diversos controls i jornades d'escolta per fer un seguiment poblacional. 

La brama, semblant al so que pot fer una vaca, serveix als animals per marcar territori, però sobretot per cridar l'atenció de les femelles que, si se senten atretes pels mascles, es deixen muntar. Per altra banda, en plena brama els mascles tenen les banyes ben formades i preparades per a lluitar per les femelles. Després, durant els mesos de març i abril, els hi cauen. A partir d’aquella època, és probable trobar banyams si no és que els mateixos cérvols i altres mamífers, especialment rosegadors, se'ls han menjat per la font de calci que representen.