Reflexions a peu d'urna

Josep Maria Altarriba
28 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:52h
Els alcaldes, amb el referèndum
Els alcaldes, amb el referèndum | Adrià Costa
Vagi per endavant la meva condemna i reprovació de tota mena de violència, sigui física, verbal o emocional. Estic totalment en desacord amb els atacs (encara que només siguin verbals) soferts pels alcaldes que han optat per no signar el decret de suport a la convocatòria del referèndum feta pel Govern de la Generalitat de Catalunya i que no han cregut convenient cedir o facilitar locals per tal que aquest referèndum de l'1 d'octubre es pugui celebrar amb tota normalitat. De la mateixa manera, també vull manifestar la meva condemna a les amenaces de mort rebudes per un regidor que es va fer una fotografía “equipat” amb un nas de “pallasso” al costat d’un guardia civil.

Dit això, m'agradaria fer unes quantes consideracions. Estem vivint unes setmanes i uns dies (sobretot els darrers) d'una tensió que va en augment cada dia que passa. La determinació d'una gran majoria del poble català a poder expressar lliurement en un referèndum la seva voluntat d'autodeterminar-se ha fet aflorar la part més fosca d'un govern i d'un estat espanyols que semblava esborrada per sempre d'aquesta Europa pretesament moderna i que se suposa indiscutiblement democràtica. Més de 750 alcaldes investigats i citats a declarar, intervencions de facto de peces importants de l'autonomia catalana, detencions il·legals amb nocturnitat i traïdoria, registres en empreses sense una ordre judicial, i un llarg etc., d'actuacions més pròpies dels temps de la dictadura que no pas del segle XXI. Aquesta manera d'actuar no em sorprèn venint d'un govern i d'un partit polític els membres del qual són, en bona part, hereus ideològics (i fins i tot físics) de personatges franquistes de nefasta memòria. El què si m'ha suposat una gran decepció, és la connivència amb què està actuant el principal partit de l'oposició a l'estat espanyol, el PSOE, i per extensió el PSC a Catalunya, avalant totes aquestes accions que vulneren les bases més elementals de la democràcia com són la separació de poders de l'estat, la llibertat d'expressió, la llibertat de reunió, el respecte a la llei internacional per posar només uns exemples. Qui calla, atorga. Però és que, a més, PSOE i PSC s'han alineat obertament amb l'actuació del govern espanyol donant suport i justificant cada una de les decisions obertament antidemocràtiques preses per aquest i que vulneren de la manera més barroera possible l'essència de la democràcia.

I traslladant aquesta reflexió a la nostra comarca, el Berguedà, he de dir que m’entristeix profundament el silenci còmplice d'alguns alcaldes (majoritàriament del PSC) que, sabentnos investigats els de la resta de municipis de la comarca, no han fet cap manifestació pública de suport als mateixos ni cap manifestació pública de rebuig a les accions repressives i contràries als drets fonamentals de les persones que tants anys ens va costar d'aconseguir i que, paradoxalment, estic segur que ells mateixos en el seu moment van lluitar per assolir-los. Ans al contrari, s'ha publicat algun article d'opinió en premsa comarcal que em sembla desafortunat, que dóna cops a tort i a dret, que de cap manera és reflex de la situació actual i que m'ha generat, en el millor dels casos, VERGONYA aliena. Què vol dir el signant de l’article d’opinió publicat a Regió7 dissabte 23 de setembre de 2017 (pag.27) quan diu que, a causa del “procés”, hi ha “milers de ruptures de relacions familiars, colles d’amics, entitats i associacions”?. Quants milers en coneix?…VERGONYA. Perquè fa servir els mateixos arguments que utilitzaven C’s i PP temps enrera (i que ja no fan perquè tothom sap que no és cert)?...VERGONYA. Està d’acord amb les manifestacions fetes davant la càmera abans d’ahir pel “seu” expresident Felipe Gonzalez on deia que el procés català era la cosa més greu que havia passat a Espanya els darrers 40 anys, obviant miserablement el conflicte basc i els morts a causa del terrorisme, per posar un exemple?. I la pregunta és, QUE PRETÉN AMB TOT AIXÒ?.
 

Josep Maria Altarriba, alcalde de Puig-reig


Si vols enviar alguna carta del lector a NacióBerguedà, ho pots fer a [email protected], seguint criteris ètics i de respecte cap a les persones