Pelegrí: «Hem de deixar de ser ovelles i passar a ser una mica més com cabres»

El conseller no tanca les portes a implantar el carnet de boletaire al Berguedà, però afirma que ho decidirà el territori

Redacció
18 de novembre del 2014
Actualitzat a les 16:44h
Conferència del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, a Berga
Conferència del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, a Berga | Aida Morales

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau; el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i el president de l'ACEB, Josep Fígols Foto: Aida Morales


El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, s'ha mostrat convençut aquest dilluns a Berga que el sector agroalimentari i el forestal donaran l'empenta necessària al Berguedà. Ho ha dit a la conferència que ha realitzat a l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), on ha exposat els seus punts de vista per consolidar l'economia, l'ocupació i el desenvolupament de la comarca. 

“El Berguedà, no ens enganyem, és el que és”, ha afirmat davant d'una setantena de polítics i empresaris. I per això, ha continuat, té dos punts forts que el diferencien de molts altres territoris de Catalunya. El sector forestal amb tots els recursos explotables, i l'agroalimentari, que s'està desenvolupant a marxes forçades, sobretot després de la creació del Clúster Agroalimentari del Berguedà. Això, sumat a infraestructures com el Túnel del Cadí i el futur eix europeu E-9, fan que la comarca tingui la possibilitat de ser un actiu econòmic amb grans oportunitats.

 
No obstant això, ha avisat d'un canvi de tendència: “Al turisme, cal donar-li la volta”. Segons el conseller, s'ha de “canviar el xip” i no orientar la comarca només cap al turisme, sinó que també s'ha de construir un territori ramader, gatronòmic, forestal i que, per aquests motius vingui turisme. En la mateixa línia, Pelegrí ha metaforitzat: “Durant molts anys ens hem mogut com ovelles. Tot era pla, hi havia benestar, no hi havia sorpreses, era fàcil, un terreny amigable i conegut. I les cabres pugen per les muntanyes, tenen una activitat més salvatge, tenen adaptabilitat... Doncs avui hem de deixar de ser ovelles i passar a ser una mica cabres”.

Pel que fa al sector forestal, el conseller ha continuat trencant mites. “Si partim de la base que el paisatge s'ha de conservar, no ens posarem d'acord”, ha començat. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que cal interactuar amb el territori perquè sigui una font de dinamització, tot i que amb criteris de sostenibilitat: “Ser ambientalment sostenible no vol dir protegir més, sinó gestionar i interactuar amb el bosc”. 

A més, Pelegrí ha recordat que el bosc no és només fusta, sinó que hi ha molts altres actius explotables, com ara la biomassa, la tòfona i els bolets. Pel que fa al primer, ha celebrat la mancomunitat de municipis que hi ha al Berguedà per rendibilitzar els boscos. En referència a les tòfones, ha animat els emprenedors de la comarca a plantejar-ne el cultiu ja que, segons ha considerat, és un terreny òptim. 

Carnets de boletaire

El conseller s'ha mostrat conscient del debat obert entorn de la taxa de recol·lecció de bolets, que va començar als boscos del Parc Natural de Poblet. Per això, ha remarcat que aquesta regulació és una prova pilot que ha anat molt bé i que, en qualsevol cas, no té objectius recaptatoris sinó pedagògics. Segons ha afirmat, aquest projecte es va plantejar perquè tot el que es recaptés, revertís en el territori. A més, s'ha demostrat que la taxa corregeix part del mal comportament al bosc. 

Pel que fa al Berguedà no ha volgut aclarir si també s'implementarà, tot i que no ha tancat les portes a fer-ho. En qualsevol cas, ha afirmat, serà una cosa que decidirà la mateixa gent del territori, tot i que la intenció de la Generalitat és fer extensible aquesta pràctica a la totalitat dels boscos públics. 

Valors de futur: innovació i talent

Dues de les necessitats bàsiques per impulsar econòmicament el Berguedà són promoure la innovació i aconseguir que el talent es quedi a la comarca. Aquests dos objectius permetrien motivar la internacionalització que, segons Pelegrí, comença per “fer un bon producte”. 

Per això, el conseller ha exposat alguns dels objectius del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2015-2020, que establirà polítiques específiques per a la gent jove al món rural, polítiques per reactivar l'economia i crear ocupació, estímuls a la innovació i a la transparència, i que tot això es faci d'una manera sostenible.
 

Conferència del conseller Josep Maria Pelegrí a Berga Foto: Aida Morales
 

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí Foto: Aida Morales

 

Arxivat a