El Monestir de Sant Llorenç integra el Festival EVA per arribar al «cor»​ de la paraula

El festival neix al Penedès i està centrat en la narració i tradició oral, des d'una visió contemporània | Guardiola de Berguedà acollirà vuit espectacles durant quatre dissabtes d'octubre | Més de 2.300 assistents van omplir el festival d'estiu al monestir

26 de setembre del 2017
Actualitzat a la 13:53h
Roda de premsa de presentació el Festival EVA al Monestir de Sant Llorenç.
Roda de premsa de presentació el Festival EVA al Monestir de Sant Llorenç. | Aida Morales
El Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà continua deixant estela cultural, aquesta vegada, en coalició amb un festival arrelat a una altra part de Catalunya. Durant la tardor, Civitas Cultura coprodueix el Festival EVA al Berguedà durant els quatre dissabtes del mes d'octubre, i ho farà amb un total de vuit espectacles centrats en la narració i la tradició oral. D'aquesta manera, el Festival EVA, que va néixer el 2005 al Penedès i que està fortament arrelat a aquesta zona, s'expandeix, també, al Berguedà, aprofitant l'incomparable marc del monestir, que es tornarà a posicionar com un focus de vida de la cultura.

"Nosaltres fem cultura, tenim un compromís artístic, però també amb el territori", ha explicat la representant del Festival EVA, Jordina Biosca. En aquest camí, ha dit, el festival sempre s'ha vehiculat utilitzar la força de la paraula per transmetre la tradició oral, a través d'espectacles en localitzacions especials que, per altra banda, complementen l'essència oral amb tot un seguit de sensacions i emocions.

Tota una sèrie de propostes, ha relatat, que "fora del concepte arcaic de narrativa, són contemporanis", agafant coses de tots els temps, i "prenent formes de 2.0, 3.0, 4.0", o el que es vulgui, ha sentenciat. Al Berguedà, doncs, es portaran a terme espectacles d'alta qualitat, en format infantil o adult, i en un forma i estructura adaptada: "No ens volem quedar amb la cultura bonica; la cultura, si no sotragueja, res".
 

Jordina Biosca, representant del Festival EVA. Foto: Aida Morales


Una col·laboració, ha continuat el director de Civitas Cultura, Toni Puig, que fa "especial il·lusió", ja que un dels objectius de l'activitat cultural del monestir sempre ha estat buscar aliances, com la que, de cara al futur, també es vol entreteixir amb el Konvent de Cal Rosal o bé el Conservatori de Música dels Pirineus.

El festival s'estrena al monestir durant els dissabtes del mes d'octubre amb sessions a les 17.00 hores per a un públic infantil, i a les 19.00 hores, per a adults. Entre les propostes hi haurà "L'arbre de sucre" d'Ada Cusidó, "El nen de la neu" d'Adolfo Osta i Jordina Biosca, "El petit eriçó" de Jordina Biosca, "La sorpresa del roscón" d'Elvira Planas, "Un viatge de contes" i "Fes-li el salt amb Roal Dahl" de Mònica Torra, "El Perot i el ratolí" de Jordi Jubany, i el concert d'Escarteen Sisters, guanyadores del Festival Acústica de Barcelona 2016.

Segons l'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, amb aquesta col·laboració també s'aconsegueix donar "un pas més" en el món de la cultura a la comarca, ja que es continua engrandint la programació: "Volem que el monestir sigui present a la vida cultural de la comarca, i amb això està creixent".

Activitats complementàries

El cicle de tradició oral i narrativa, però, es complementarà amb diferents actuacions ja concertades també al monestir, que es realitzaran just abans o després de l'inici estricte del Festival EVA. Entre aquestes, exposicions d'escultura, pintura i ceràmica, el cicle d'art contemporani Carn Magre, o la conferència d'Enric Trunyó sobre els Jocs Olímpics.

A partir de l'11 de novembre, ha explicat Puig, el Monestir de Sant Llorenç tancarà les portes per descansar i millorar alguns aspectes, com ara la col·locació de la calefacció. "Marxem de vacances perquè estem exhausts, esgotats; això no és un monestir, sinó les mines de Fígols", ha bromejat. Abans de Nadal, però, la instal·lació tornarà a obrir per oferir dos concerts.
 

Roda de premsa de presentació del Festival EVA al Monestir de Sant Llorenç. Foto: Aida Morales


Augment destacat dels visitants

Durant el festival Convivium d'estiu, el monestir va aplegar uns 2.300 assistents. Unes dades significatives, han considerat des de Civitas Cultura, que han volgut repassar algunes de les activitats realitzades, com ara espectacles al vespre amb música, dansa o teatre, espectacles en família els dissabte, vermuts musicals, tallers d'art de pintar com..., conferències de salut integral o exposicions d'art i pensament.

En total, 52 grups creatius i artistes han passat per la instal·lació, i entre el públic, allò més ben valorat ha estat l'acolliment, la creativitat, la sensació de pau, la continuïtat, la pluralitat i la recuperació del monestir.

L'activitat, doncs, ha aportat un valor afegit important a aquesta instal·lació i a les visites que ja s'hi realitzaven, ha afegit la membre de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Imma Espel. Segons ha dit, la programació cultural, a més de les visites, són "dues potes que sumen i que fan que molta gent pugui descobrir l'espai". A més, ha afirmat, també fa que "agafi tot el sentit la feina que s'hi fa", com una tasca de "dinamització cultural indestriable", i que s'hauria de fer a més equipaments de la comarca.