Un «sí»​ rotund i un «no»​ relatiu al referèndum es posen a debat a Berga

Gabriel López de las Huertas afirma que s'està tirant endavant sense tenir en compte totes les sensibilitats, mentre que Ernst Krose creu que no hi ha hagut prou debat ciutadà | Els defensors del "sí" agafen la legitimitat com a bandera

25 de setembre del 2017
Actualitzat a les 20:46h
Taula de debat sobre el referèndum.
Taula de debat sobre el referèndum. | Aida Morales
El i el no al referèndum s'han posat a debat, aquest dilluns, a Berga, en l'acte que ha organitzat el Berguedà pel Referèndum, per tal de donar veu a diversos ciutadans sobre les diferents posicions entorn de la independència de Catalunya. Un debat on la polèmica no ha faltat, equilibrat i equitatiu, però amb dos conceptes enfrontats, a mitges tintes. Si bé la postura favorable ha estat clara, fins i tot pels defensors de la participació, la negativa ha resultat descafeïnada, després que no s'hagi pogut comptar amb ningú del Partit Popular, que pogués agafar la bandera de la política portada a terme pel govern espanyol.

Els defensors del no han estat el portaveu de Podem Berga, Gabriel López de las Huertas, i el membre de Procés Constituent, Ernst Krose, malgrat que la postura més contundent ha estat la del primer. La principal crítica ha anat entorn de la metodologia per la qual s'està avançant cap al referèndum. Una situació, ha destacat López de las Huertas, on no s'ha comptat amb tots els grups polítics. "El poble ha de tenir la veu, però ha de ser d'una manera organitzada, endreçada", ha afirmat. I en aquest punt, ha recordat que la Llei del Referèndum i la de la Transitorietat Jurídica es van aprovar amb el Parlament mig buit.

Davant d'això, Josep Torrabadella, defensor del , ha demanat un referèndum on tothom es pugui comptar. "Fa quasi 20 anys que diem alt i clar que no estem a gust, que ens sentim empresonats", ha dit, i ha sentenciat: "I al final, no et queda més remei que quedar-te com a esclau o saltar la reixa". Una reixa, ha continuat la també defensora del Roser Valverde, que cada vegada és més alta, i que, per altra banda, cada vegada dóna més "legitimitat" als catalans per decidir: "A cada acte de repressió de l'estat espanyol, la legitimitat del referèndum és més".

Sobre aquesta línia, la defensa del referèndum, és sobre la qua han debatut i defensat els portaveus de la participació, Glòria Fíguls i Lluís Sixte. "Volem el que passa aquí, i que tothom ho pugui fer l'1 d'octubre, i que això es pugui mesurar", ha afirmat Sixte. Un debat primordial per defensar la democràcia, ha continuat Fígols: "Cal un posicionament clar i contundent per defensar la democràcia; davant de la demofòbia i la repressió, les urnes són la millor resposta".

El vot del poble

El vot, però, ha de ser raonat, ha defensat Krose. I en aquest sentit, ha afirmat, Procés Constituent no està contra del dret a decidir, però sí que considera que el debat s'ha de portar des de la base, amb temps i en profunditat. "No pot ser que votar vagi en contra dels interessos" de la ciutadania, ha afirmat. Per això, ha dit, la base "hagués hagut de ser un procés constituent d'un any o més", ja que la construcció d'un nou país no ha de resultar només un "canvi cosmètic": "La corrupció és una puta merda".
 

Debat sobre el referèndum amb els partidaris del sí, el no i la participació. Foto: Aida Morales


"Consultar el poble és una de les claus de la democràcia", ha defensat Sixte. Precisament, ha dit, això és el que es demana. I la mobilització de l'1 d'octubre serà un dia per votar, però també un dia per sortir al carrer i defensar els drets, però sobretot més enllà d'aquesta mateixa data. En aquest sentit, Torrabadella també ha volgut ser clar: "La independència no és un punt i final, sinó un punt de partida".

Procés transversal

Una de les preocupacions del no és com serà la construcció del nou país. Sobre això, López de las Huertas ha demanat un "esforç" a la població per "eixamplar la base social" i "integrar les persones". "No vull pensar que aquest procés només estigui orientat i enfocat a un determinat sector", ha sospesat, i ha sentenciat: "Això se'ns està escapant de les mans; estem sense garanties". Sobre això, Fíguls ha contestat: "Si alguna cosa té, és que és un procés transversal; jo penso que és un moviment de base". I ha continuat: "I no se'ns està escapant de les mans, perquè si se'ne escapa, tindran tota la legitimitat d'intervenir més del que estan fent (...) als que se'ls hi està escapant de les mans, és a ells".

De la mateixa manera, Valverde ha destacat que, entre les opinions i sectors que s'han mobilitzat hi ha, des dels estibadors, fins al monestir de Montserrat. I fins i tot, ha dit, entitats i partits "feixistes" han pogut dir-hi la seva: "No crec que s'hagi exclòs ningú en la defensa de la llibertat d'expressió i la democràcia".

Opinions variades, amb diversos punts en comú, però distants en diferents aspectes, sobretot, a nivell procedimental. "En qualsevol debat s'han d'escoltar les dues parts", ha afirmat López de las Huertas, que ha dit que defensa, pel seu país i ciutat "el millor", convivint amb "harmonia i fraternitat". Un fet que, segons diu, que no serà possible "si no s'escolten totes les parts i tots els actors". "Jo només tinc aquest prec", ha dit, al que Krose s'ha sumat: "I el més important de tot és tenir una veu crítica".
Arxivat a