Quan acudir al psicòleg?

La detecció precoç i la intervenció personalitzada és clau. Per això, el Centre de Pediatria de Berga actua de manera preventiva i multidisciplinar

| 24/09/2017 a les 13:52h
Especial: Centre de Pediatria de Berga
Arxivat a: Publicitat
Aquesta notícia es va publicar originalment el 24/09/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Equip del Centre de Pediatria Foto: Aida Morales


Sovint, podem pensar que l’estrès no arriba els nostres fills, pel fet que són infants i/o joves i que les dificultats reals apareixen en edats posteriors. No és del tot així, en el cas dels nens/es i/o joves, el fet de no saber com gestionar un determinat sentiment o emoció, de no entendre possibles situacions viscudes pels adults (progenitors), i/o el fet de presentar algunes dificultats d’aprenentatge, pot generar desmotivació i ansietat. Així com també ens ho pot provocar canvis en la nostra rutina diària, ja que molts nens no els toleren gaire bé.
Un infant o jove desmotivat?
 

Equip de psicologia del Centre de Pediatria del Berguedà. Foto: Aida Morales


Cada vegada, s’observen més infants i joves amb baixa motivació i creiem que això està repercutint greument en l’aprenentatge escolar, generant juntament amb altres factors com són els trastorns relacionats amb l’aprenentatge i/o trastorns de conducta, importants dificultats acadèmiques que a la llarga poden produir fracàs escolar. Per això, és important seguir unes pautes inicials per a la millora de la motivació del nostre fill/a. Per altra banda si aconseguim una detecció precoç és la millor prevenció per a problemes futurs. 

Així doncs, si observem que el nostre infant està desmotivat, presenta una autoestima baixa i/o conductes inapropiades, és important establir un treball conjunt entre pares i fills, a partir d’unes pautes conductuals especifiques per cada infant i/o jove. Aquestes pautes faciliten estratègies per actuar en una situació que ens pot resultar complexa i que pel fet de no saber com resoldre-ho acaba generant un conflicte i incrementant la tensió familiar. Per nosaltres el treball en equip, ja sigui entre professionals o entre pares i fills, és clau i imprescindible. També és rellevant realitzar un treball específic pels infants i joves adreçat a promoure l’automotivació, l’autodisciplina, l’autoconcepte, etc.
 

Una de les psicològues del Centre de Pediatria del Berguedà. Foto: Aida Morales

 

Una de les psicològues del Centre de Pediatria del Berguedà. Foto: Aida Morales


Cada persona és i actua d’una manera diferent en cada àmbit de la seva vida, encara que no sempre li pot resultar beneficiós i inclús en determinades ocasions li pot afectar el seu benestar físic i mental i/o alterar el d’altres persones. És en aquest moment, quan som conscients que s’està afectant el nostre benestar i la nostra autoestima, és quan hem de demanar ajuda i junts trobar la solució més adequada. 
 

Equip de psicologia del Centre de Pediatria del Berguedà. Foto: Aida Morales


Aquestes mancances les podem treballar a partir de la Intel•ligència Emocional, aportant eines i estratègies de gestió d’emocions i sentiments pels infants i joves, mitjançant dinàmiques i activitats que faciliten al treball d’aspectes com són la baixa autoestima i la desmotivació a nivell personal a partir de la qual es produirà un efecte positiu també a nivell acadèmic. Així doncs, d’alguna manera fomentem un estil assertiu, ja que actuant d’aquesta forma ajudem a preservar la nostra autoestima. 
 
 
CRISTINA JUNYENT GOMEZ: Llicenciada en psicologia,, Màster en psicologia clinica i de la salut, Màster en formació de professorat d'educació secundària obligatòria i formadora de cursos de Intel·ligència Emocional.
 
JANINA GENESCÀ PUJOL: Graduada en psicologia amb Menció en Psicologia Clinica d'Adults i Clinica de la infància i de l''Adolescència, curs de formació contínua en estrès i cervell, Tallers formatius d'Intel·ligència Emocional i estic cursant el Màster universitari de Psicologia Infantil i Juvenil. 
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Pilar Màrquez Ambròs
Altarriba creu que aquest projecte és "prioritari" perquè el mal estat de l'actual col·lector dels habitatges de Cal Julió fa que les aigües sense tractar d'aquest punt del nucli urbà vagin a parar directament al Llobregat
La tècnica de Joventut, Janina Vilana, i la regidora Mònica Garcia.
La tècnica de Joventut, Janina Vilana, i la regidora Mònica Garcia. | Pilar Màrquez Ambròs
Pilar Màrquez Ambròs
L'actual govern de la CUP assegura que ha reclamat a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya que resolgui les mancances estructurals del clavegueram de l'immoble
La cobertura de vacunació a dia 9 de desembre és del 36,36 %, lluny dels percentatges elevats que s'assolien uns anys enrere