La Fira de Santa Tecla de Berga inclou una subhasta amb els millors sementals de raça bruna de Catalunya

L'esdeveniment firal vol continuar treballant per esdevenir referència de l'agricultura i la ramaderia de Catalunya | Ramaders de tot el país, l'estat espanyol i l'estat francès s'acostaran a Berga per adquirir vedells

21 de setembre del 2017
Actualitzat el 22 de setembre a les 11:35h
El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, i el gerent de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus, Martí Orriols.
El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, i el gerent de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus, Martí Orriols. | Aida Morales
La Fira de Santa Tecla que se celebrarà a Berga aquest proper 23 i 24 de setembre continuarà la línia d'especialització, però amb un pas endavant important, arran de la implicació dels ramaders. "Tornem a la terra" serà el lema principal de l'esdeveniment firal, que seguirà un full de ruta de major especialització que, enguany i com a novetat, inclourà una subhasta dels millors sementals de raça bruna de Catalunya.

Aquesta serà una de les principals activitats estrella de dissabte. En aquest cas, serà Berga, la ciutat que acollirà 7 dels 20 millors vedells seleccionats per la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, per tal de posar-los a subhasta, i repartir-los per les diferents explotacions del país. Un orgull, segons ha indicat Martí Orriols, ramader berguedà i gerent de la Federació, tot i que també una activitat atractiva i curiosa, que dotarà la fira, d'una nova empenta.

D'aquesta manera, ha precisat Orriols, no només es podrà veure com es realitza la subhasta dissabte al matí, sinó que també es podrà assistir, diumenge, a la presentació de la raça bruna, per tal que la ciutadania conegui aquesta raça autòctona de Catalunya, habitual i dispersa arreu dels Pirineus, però sovint poc coneguda en la seva essència.

Els millors vedells de Catalunya

Berga acollirà, doncs, els millors vedells, provinents del centre de testatge situat al Pallars Jussà. Uns animals que han passat proves i anàlisis, i que serveixen a les explotacions ramaderes per millorar la qualitat dels seus animals. "Hi haurà vedells de molts llocs, i ramaders d'arreu on té implantació la raça bruna", ha explicat Orriols.

Aquest fet serà un "plus", ja que complementarà de manera molt notable l'habitual exposició de bestiar, en què hi participen una vintena d'explotacions ramaderes. En aquesta subhasta, cada animal sortirà amb un preu mínim, i els ramaders aniran augmentant amb 50 euros cadascun. Habitualment, ha explicat Orriols, els caps tenen un preu mig d'uns 2.000 euros, una edat que rodeja l'any i un pes d'entre 350 i més de 500 quilos.

Entre els aspectes que més es valoren dels sementals hi ha el fet que tinguin capacitat de transformació del menjar en carn, la docilitat, la qualitat seminal o la fecunditat dels seus familiars. En conjunt, però, no es valora que siguin "animals de consum", sinó la seva "qualitat genètica".

Per al regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, la implicació de la Federació és important perquè aporta "qualitat" a la fira: "Volem que la fira sigui, també, un espai útil per a la gent del sector; volem que sigui un lloc de referència i on s'hi comercialitzi directament".

Una fira especialitzada

La Fira de Santa Tecla tindrà, en conjunt, 23 expositors d'alimentació, 11 de productes de muntanya, una 20a d'explotacions ramaderes, sis empreses de maquinària i vuit de vehicles d'ocasió. De la mateixa manera que es va apostar l'any passat, continuarà la seva especialització en el primer sector, un eix "estratègic", segons la CUP, que ha indicat que complementa el projecte del primer sector, que està a punt d'entrar en funcionament, ha dit Ribera.

L'espai firal obrirà dissabte i diumenge de les 10.00 a les 21.00 hores, amb una part nova de productors de formatges de muntanya, i l'espai de la Taverna, on es podran degustar cerveses, gelats, i porc i vedella del Berguedà, de la mà del bar El Kóm Intramuralla, Sherbet i Casa Enfruns.

A més, Enric Campillo (Biolord), Dolors Pujols (l'ARADA) i la pagesa Martina Marcet faran una xerrada sobre Biolord coop i la pagesia de muntanya el dissabte, i durant el cap de setmana també es faran maridatges de vins i formatges a càrrec de Milvins i Vins Simon, a l'hora del vermut hi haurà concerts de Banda Bufanda i Gots de Tuba, la fira acollirà la trobada d'acordions i la de puntaires, es faran classes de ball i exhibició de country, teatre infantil i, com a novetat, els Ramaders de Muntanya del Berguedà oferiran un tast de vedella.

Com l'any passat, a més, la circulació estarà tallada durant totes les hores que duri la fira al passeig de la Indústria, i es prohibirà l'aparcament. Amb això, ha explicat el regidor, s'intentarà "donar amplitud" a la zona, i que els bars i les botigues s'hi acostin, d'una manera "més amable".
Arxivat a