Cal Vidal i Konvent despullen el seu paisatge en unes jornades sobre colònies marcades per l'1-O

Les cinquenes jornades se centren en desgranar paisatges culturals industrials | Konvent proposa una audioguia a través de l'edifici, mentre que la colònia Vidal presentarà tres xerrades sobre transformació de l'espai

21 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:17h
Presentació de les cinquenes Jornades sobre Colònies Industrials.
Presentació de les cinquenes Jornades sobre Colònies Industrials. | Aida Morales
Les cinquenes Jornades sobre Colònies Industrials estaran marcades, el proper cap de setmana del 29 i 30 de setembre i 1 d'octubre, per un canvi de rumb temporal. Un any de transició que centrarà la vista en els paisatges culturals industrials, però de manera descafeïnada, amb l'objectiu de reinventar aquest projecte i fer-lo viatjar durant els propers anys, amb veritable impuls cap al futur.

Les jornades centraran les activitats, principalment, a la colònia Vidal i al Konvent de Cal Rosal. A diferència d'anys anteriors, les activitats de diumenge 1 d'octubre se suprimiran. Una de les raons és la coincidència amb el referèndum d'independència, tot i que també hi ha afectat la pèrdua del suport econòmic del Banc Sabadelll, malgrat que l'Agència de Desenvolupament del Berguedà hi continua estant al darrere. Per això, enguany no es realitzarà l'autobús d'època que anys anteriors feia la ruta de les colònies, i tampoc es podrà assistir a la visita teatralitzada que habitualment es realitzava el dissabte a la nit, amb una quarantena de figurants, a la colònia Vidal.

Konvent es fixa en la quotidianitat

L'essència de les colònies, però, es podrà viure durant divendres i dissabte. Les jornades començaran al Konvent, on divendres es presentarà una peculiar audioguia, treball de l'artista Sara Lorite, i es podrà assistir al concert del cantautor americà Max Garcia Conover, que farà viatjar els espectadors pels Estats Units, a través de cançons de carretera i per la carretera.
 

Roda de premsa de presentació de les Jornades sobre Colònies Industrials. Foto: Aida Morales


L'audioguia, però, serà l'activitat estrella. Sota el nom de "Tretze passes endavant", ha explicat l'activista cultural Eduard Finestres, Konvent convida tothom a realitzar un recorregut per l'interior de l'edifici, a través d'històries i vivències de noies i monges. "És una manera simpàtica i interessant de viatjar pels espais del Konvent", ha relatat Finestres, que ha precisat: "Elles tenen ànsies de llibertat, són una mica revolucionàries, i van una mica contracorrent, que és com treballem al Konvent".

"Tretze passes endavant" es presentarà divendres amb la presència de Lorite, amb qui s'encetarà el recorregut. A partir d'aquí, durant dissabte tothom qui ho vulgui podrà viatjar en el passat lliurement per les estances de l'edifici, descarregant-se l'audioguia a l'smpartphone de manera gratuïta, i interactuant amb l'espai d'una manera íntima i introspectiva. Aquest treball va ser desenvolupat al mateix Konvent, quan Lorite va realitzar una residència artística. El treball va sorgir després de tenir converses amb veïns de la colònia, i sota el background, també, del llibre escrit per Gerard Vilardaga sobre la vida a Cal Rosal.

La transformació de l'espai industrial

Per la seva part, la colònia de Cal Vidal obrirà les portes durant tot el dissabte, amb tres xerrades i una exposició que intentaran donar coneixement sobre la transformació de l'espai industrial, ha explicat el director del Museu Vidal, Jordi Vidal.

Marion Steiner, de l'associació de municipis de la Conca del Rurh, presentarà la ruta de patrimoni industrial d'aquesta regió que, actualment, compta amb més de 1.000 vestigis industrials. Una zona que fa temps que va prendre consciència envers el patrimoni industrial, i que s'ha convertit en un recurs cultural i turístic important pel desenvolupament d'aquest territori.

A continuació, Ferran Pont i Teresa Llordés presentaran el llibre "Espais recobrats", que tracta sobre la reconversió del patrimoni industrial català, a través de la rehabilitació d'edificis i elements destacats. D'aquesta manera, entendre el naixement i evolució de biblioteques, espais culturals, vivers d'empreses o altres, que antigament havien servit com a espais de producció mecànica.

I finalment, Ester Prat parlarà del projecte RocaUmbert de Granollers. Un espai que a partir del 2002 va anar agafant embranzida, i que actualment és un Centre Tecnològic i Universitari, una escola-taller i un centre de cultura popular i tradicional.
Arxivat a