La memòria viva homenatja els assassinats de 1949 al Berguedà

Prop d'un centenar de persones recorden els represaliats per pertànyer a la guerrilla anarquista

Redacció
16 de novembre del 2014
Actualitzat a les 17:11h
Acte d'homenatge als tres berguedans assassinats
Acte d'homenatge als tres berguedans assassinats | Aida Morales

Ofrena a la placa commemorativa en homenatge als tres berguedans assassinats Foto: Aida Morales


La plaça de les Fonts de Berga s'ha omplert amb prop d'un centenar de persones aquest dissabte en l'acte d'homenatge als tres berguedans assassinats fa 65 anys acusats d'anarquistes, el pagès de Santa Eulàlia Joan Vilella, el treballador de Fígols Josep Puerta i el miner Josep Bertobillo. Ha estat una acte emotiu organitzat pel Centre d'Estudis Josep Ester i Borràs, en què s'ha reivindicat un canvi socioeconòmic i han sortit a la llum records de la lluita anarquista, dels maquis i, en general, a favor de la memòria històrica. 

Han estat diverses, les persones han hi han intervingut. Entre aquestes, la música i els poemes han funcionat com a fil conductor. La familiar d'un dels assassinats el 10 de novembre del 1949, per exemple, ha afirmat que actes com aquest “restitueixen la dignitat de les víctimes i de les seves famílies”. En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que els tres assassinats fa 65 anys “també hi som ara i aquí”, per recuperar aquesta memòria viva “que formarà part dels records dels nostres fills”. 

I és que aquest ha estat un dels objectius principals de l'acte, així com homenatjar totes aquelles persones -moltes d'elles dones- que van donar suport a la lluita per la justícia social, han explicat els mateixos organitzadors. De fet, el 1949 hi va haver fins a 27 persones més acusades de col·laborar amb la guerrilla, una expressió de lluita que, d'una o altra manera, “continua també al Berguedà”.

 
Segons han manifestat, la feina de recuperació a la comarca “és prou destacable”, tot i que volen que aquesta vagi a més, així com que es faci justícia. Per això, han indicat que cal seguir treballant des del carrer i des de l'autogestió perquè “el millor homenatge és continuar la lluita”. Pel que fa a la placa commemorativa que han destapat a la plaça de les Fonts a l'acabar l'acte, és un dels gest simbòlic que se suma als que ja han fet des del 2000 a la carretera vella de Vilada, on van morir els tres berguedans: “Aprofitant aquest 65è aniversari, que aquesta duri, i si ens l'arrenquen, la tornarem a posar”. 

Record a Quico Sabaté i a Marcel·lí Massana

“Estoy loco de contento de estar aquí”, ha afirmat el mític anarquista basc Lucio Urtubia. Aquest, ha explicat breument la seva experiència i els seus contactes amb el món anarquista, dels quals ha destacat el seu record de Quico Sabaté i Marcel·lí Massana. Per a Urtubia, fill d'una família molt humil, aquestes persones i els seus ideals el van fer créixer, i el van convertir en el que ell és: “La educación que me dieron los anarquistas és el trabajo. Uno no es nada si no trabaja, y hay que perder el respeto a lo que no se lo merece. Esto es la riqueza”. 

Urtubia també ha fet memòria de la seva experiència al cop que va donar a un dels bancs nord-americans més importants del món, el First National City Bank. En aquest, es van falsificar un total de vint milions de dòlars, uns diners que van servir per finançar diferents moviments guerrillers d'Europa i Amèrica del Sud, i que van estar a punt de causar la fallida del banc.

L'anarquista basc Lucio Urtubia Foto: Aida Morales
 

Una família a l'acte d'homenatge dels tres assassinats per ser anarquistes Foto: Aida Morales

Arxivat a