Berga promou la bicicleta a l'escola com una forma de canviar els hàbits de mobilitat

L'Ajuntament de Berga rebrà dues noves bicicletes elèctriques | L'AMPA de l'Escola de Santa Eulàlia demana reforçar els camins escolars i promoures rutes sostenibles i segures

14 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:08h
Els membres de l'AMPA de l'Escola de Santa Eulàlia Jordi Torrabadella i Meritxell Almà, i el regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia.
Els membres de l'AMPA de l'Escola de Santa Eulàlia Jordi Torrabadella i Meritxell Almà, i el regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia. | Aida Morales
Aprofitant l'inici de curs i sota el paraigües de la Setmana de la Mobilitat Sostenible, que serà del 16 al 22 de setembre, l'Ajuntament de Berga ha anunciat una sèrie de mesures que avancen, tot i que lentament, en la línia de canviar els hàbits de mobilitat de la ciutadania. Per això, i més enllà d'agafar l'estela de la pedalada per Berga que fins l'any passat realitzava el Grup en Defensa de la Natura i que es farà el 17 de setembre a la ciutat, el consistori ha anunciat que, durant aquest proper curs escolar, s'instal·laran aparca bicicletes en diferents punts, i l'Ajuntament incorporarà dues bicicletes elèctriques més. 

Els aparca bicicletes, ha explicat aquest dijous el regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, ja s'han instal·lat a les escoles de Santa Eulàlia i la Valldan, que des de l'AMPA ho havien demanat. A més, però, es té previst col·locar-ne d'altres en zones comuns de la ciutat, com ara davant de la biblioteca, del pavelló o en espais concorreguts. 

"Amb tot plegat volem fomentar uns hàbits de mobilitat diferents del que tenim", ha declarat, tot reconeixent que no s'està inventant res, ja que molts països i ciutats ja ho apliquen, i també assumint que, ara per ara, Berga encara no és una ciutat adaptada per fomentar plenament a aquest tipus de transport. En aquest punt, Escútia ha anunciat que es demanarà a la Diputació de Barcelona un estudi tècnic que proposi rutes segures i viables que fomentin els hàbits del transport en bicicleta: "El futur passa pel canvi d'hàbits de mobilitat i augmentar els espais per a vianants". 

Pel que fa a l'escola de Santa Eulàlia, on s'ha realitzat la roda de premsa, la presidenta de l'AMPA, Meritxell Almà, ha explicat que s'aposta per descongestionar, a través de la bicicleta, un espai que sovint està massa ple de cotxes i té poques places d'aparcament. En altres paraules, ha afegit el també membre de l'AMPA Jordi Torrabadella, es busca "esponjar el trànsit al voltant de l'escola", ja que això comportarà disminuir la contaminació, el soroll i, per altra banda, també fomentar hàbits de vida saludable a través de l'esport i l'autosuficiencia dels nens més grans. 
 

Roda de premsa per presentar la Setmana de la Mobilitat Sostenible. Foto: Aida Morales


Aquest fet, sumat als camins escolars que actualment funcionen a Santa Eulàlia i Sant Joan, podria generar un canvi de rutines positiu, han dit, per als nens i per a les famílies, tot i que d'acord amb el regidor, han assumit que s'ha de fer amb garanties. "Agrairíem a l'Ajuntament que fes camins més segurs per poder agafar la bicicleta sense riscos", ha demanat Almà. 

Sobre els camins escolars, ha indicat Torrabadella, són rutes que encara estan "poc explotades" per les institucions, escoles i AMPES: "Hi ha camp per córrer i des de l'AMPA intentarem replantejar-ho perquè els camins escolars els utilitzi molta més gent". 

Bicicletes elèctriques

Escútia també ha informat de l'adquisició, per part de l'Ajuntament, de dues noves bicicletes elèctriques. Aquestes arribaran en els propers dies, ha dit, arran d'un ajut de la Diputació de Barcelona. Els dos nous vehicles es posaran a disposició dels treballadors i tècnics del consistori que ho demanin per tasques concretes, de la mateixa manera que ja s'està fent, actualment, amb la bicicleta elèctrica que utilitzen Policies Locals per controlar la zona blava de la ciutat.
Arxivat a