Montse Venturós plantarà cara a la Fiscalia i no anirà a declarar

La CUP insta la resta de partits a no atendre les citacions per haver donat suport al referèndum de l'1 d'octubre

Sara Gonzàlez/Aida Morales
13 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:32h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós.
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. | Pere Gendrau.
Els alcaldes de la CUP, entre els quals l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, desobeiranles ordres de la Fiscalia i no aniran a declarar quan siguin citats per donar suport al referèndum de l'1 d'octubre. Així ho han anunciat els anticapitalistes a través d'un comunicat en el qual insten la resta de partits a fer exactament el mateix. La CUP està a hores d'ara al capdavant de 28 alcaldies, a més d'estar al govern en coalició de Badalona i de Sabadell, que no formen part de l'Associació de Municipis per la Independència.

Em declaracions a NacióBerguedà,Venturós ha demanat a la resta d'alcaldes citats a declarar que desobeeixin, i ha afirmat que, en el seu cas, "assumirà" qualsevol detenció.

La CUP argumenta que la llei del referèndum encara que el Tribunal Constitucional l'hagi suspès i que, per tant, els alcaldes no poden ser citats per una votació que compta amb un marc legal. Considera, a més, que el ministeri fiscal "no pot ordenar la detenció d'aquelles alcaldesses i alcaldes" que es neguin a comparèixer davant la citació. "Ordenant aquestes detencions sobrepassaria el seu límit competencial vulnerant els drets fonamentals, entre ells el de la llibertat", asseguren.   

Segons els cupaires, l'únic que busca l'estat espanyol amb l'ordre del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, de detenir els 712 alcaldes que donen suport a l'1-O si no compareixen és "atemorir" els ciutadans i els càrrecs electes. "Denunciem l'actuació demofòbica i d'atac als drets fonamentals de l'estat espanyol", asseguren. 

Davant d'aquest escenari, la CUP afirma que respondrà conjuntament per combatre l'estratègia "repressora" de l'Estat. El fet que els alcaldes anticapitalistes es neguin a declarar davant de la Fiscalia suposa que els Mossos, seguint les ordres del ministeri fiscal, hagin de detenir-los. Aquest dimecres, el diputat de la CUP Benet Salellas ha demanat al cos policial que faci "costat a la gent" i vetlli pels "drets del poble"
Arxivat a