El Berguedà es buida per mostrar la força de l'independentisme

Centenars de ciutadans del Berguedà i comarques es traslladen en autobús cap a Barcelona per donar suport al procés català i el referèndum de l'1 d'octubre

11 de setembre del 2017
Actualitzat a les 15:52h
Un dels busos que ha sortit de Berga cap a Barcelona.
Un dels busos que ha sortit de Berga cap a Barcelona. | Aida Morales
Autobús número 6. Més de 50 persones, i desenes d'estelades i marxandatge independentista. Ambient concentrat, però intens. Un comboi dels vint que han sortit cap a la manifestació de Barcelona de la comarca del Berguedà, ja famosa per ser "símbol de l'independentisme radical" i, recentment, també de la desobediència. Berga és una ciutat que fa poble, humil i riallera, tot i que també orgullosa de ser combativa i de pertànyer a la Catalunya "profunda". 

Josep Maria Clarà és el responsable de l'autobús de l'ANC. Està jubilat, té 72 anys i, malgrat que és originari del Moianès, se sent berguedà fins a la medul·la, així com també independentista. De veu rasposa, no té pèls a la llengua i li agraden les bromes, una combinació perfecte perquè sovint es trobi enmig d'aquelles situacions més curioses. 
 

Una munió de gent esperant el bus a Berga. Foto: Aida Morales


"Potser necessitem l'autorització del Rajoy per sortir", bromegen, abans d'engegar, alguns berguedans asseguts a primera fila. "Ja dic jo que sempre ens posem al que puja últim", contesten, i "quan no són els valencians, són els del país", etziben. Aplaudiments. Puja una última persona, ja tenim l'autobús totalment ple. Berga es buida i la carretera s'omple de grans combois provinents d'Andorra, que es dirigeixen, amb prou temps per passar el dia, cap a la capital de Catalunya.

Poc a poc, l'autocar comença a veure's una mica més decorat. Ja pengen les primeres estelades. Les samarretes fluorescents destaquen, i també es recorden les últimes Diades a través de comentaris i complements. La cadena humana, la via catalana i la diada descentralitzada que l'any passat va portar el protagonisme a Berga. I com no podia ser d'altra manera, "bueno, pues vale, pues adiós". Selfies, estelades i cançons. 
 

Berguedans baixant cap a Barcelona amb bus. Foto: Aida Morales


La "xispa del cava" 

"Volem que vingui la Guàrdia Civil" i "spanish tropical". L'ambient s'anima quan el bus avança cap a Montserrat. La Moreneta i el Virolai amb vistes a la muntanya, i comencen a debatre quines cançons poden ser les millors. "Ens falta la xispa del cava; amb el cava faríem el cançoner sencer", s'enriolen un grup de berguedans que habitualment fan cançons de taberna a La Bodega. Comencen i s'animen. 


A Berga, continuen amb les bromes, són "petits però folloneros", recorden. Fent memòria, expliquen, van ser uns dels primers en treure la fotografia del Rei, declarar-lo persona non grata, i negar-se a treure l'estelada del balcó fins a les últimes conseqüències: "Som els folloneros de Catalunya". 

Poca estona després, l'autobús s'atura. Barcelona viu aglomeracions i costa entrar a la capital. Els combois hauran d'aparcar lluny, considerablement lluny del punt de trobada, el 101 de muntanya. Cada illa de l'Eixample mesura 113 metres, ja ho tenen calculat, i també es pot agafar el metro, línia vermella o verda. Cap problema, comarques continuaran fent camí. L'autobús s'atura a prop de Marina. Es tanca el parèntesis temporal i tothom torna a omplir el carrer. L'emoció es trasllada. Nervis a flor de pell. 
 

El bus número 6 de Berga, a punt per sortir cap a Barcelona. Foto: Aida Morales

Arxivat a