Més de 400 persones fan brillar la Marxa de Torxes de Berga en un clam per la independència

La marxa comença a la plaça de Santa Magdalena i finalitza a la plaça de les Fonts, amb un discurs de l'Esquerra Independentista

10 de setembre del 2017
Actualitzat a les 23:15h
Marxa de Torxes de Berga
Marxa de Torxes de Berga | Aida Morales.
Multitudinària i unitària. Aquests són els adjectius que han definit la Marxa de Torxes de Berga que, com cada any, ha convocat l'Esquerra Independentista del Berguedà durant la vigília de la Diada Nacional de Catalunya. Un acte que arriba a l'onzena edició amb més força que mai, aprofitant sinergies amb partits i entitats sobiranistes, i arribant a superar les 400 persones. 

Aquest any, la Marxa de Torxes ha aprofitat l'inici de la campanya pel "sí" a la independència que s'ha anunciat minuts abans al Berguedà. Per això, l'acte ha tingut començament a la plaça de Santa Magdalena, des d'on s'ha baixat pel centre històric de la ciutat fins a arribar a la plaça de les Fonts. En aquest cas, els precursors de la marxa han estat els Gegants de la Bauma dels Encantats, qui celebrava, aquest cap de setmana, el Tomb Encantat. I entremig, famílies, grans i petits, que han culminat la caminada davant d'un gran "sí" d'espelmes, amb més d'un centenar de torxes a les mans.
 

Acte amb espelmes a la plaça de les Fonts. Foto: Aida Morales


La Marxa ha volgut recordar, però, una cosa. I és que el Principat de Catalunya està en un moment històric. Per això, segons han llegit posteriorment al manifest, el "sí" ha de guanyar el referèndum, i no només per canviar l'estat actual, sinó per "canviar-ho tot". "Avui com ahir, la independència de la nostra terra és més que mai, una reivindicació del poble i per al poble", han afirmat. Per això, s'ha de "prioritzar" la victòria de l'1 d'octubre i començar a treballar per una República Catalana "a la mida" de la gent i amb les portes obertes per agrupar la resta de Països Catalans". 

Durant el seu discurs, però, l'Esquerra Independentista tampoc ha volgut oblidar la necessitat de construir un nou país sense desigualtats. Un fet que passa per "penalitzar qualsevol tipus d'explotació laboral", prohibir els desnonaments, invertir en salut i cultura, i no permetre l'opressió de gènere "ni a casa, ni al carrer, ni a la feina, ni enlloc". 
 

Marxa de Torxes de Berga. Foto: Aida Morales


Per això, han continuat, "cal obrir les portes a totes les víctimes de la injustícia global", sent solidaris amb els pobles del món i no sent "còmplices" de les injustícies. A més, han recordat, quan es va demanar als catalans si volien formar part de l'OTAN, aquests van dir que no: "Doncs que la independència ho acabi fent possible, que la independència també ho sigui d'un club privat, la Unió Europea". 

La Marxa de Torxes ha acabat a la plaça de les Fonts, on s'ha pogut escoltar la Muixaranga i el Cant dels Segadors. 
 

Marxa de Torxes de Berga. Foto: Aida Morales

Arxivat a