procés català

Els ajuntaments del PSC al Berguedà, reticents a l'hora de donar suport al referèndum

L'alcalde de Bagà afirma que cedirà els locals electorals, sempre que hi hagi una legislació que ho empari | Borredà espera un informe de Secretaria

per Aida Morales , 8 de setembre de 2017 a les 16:20 |
L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, a la plaça porxada | Pere Gendrau
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de setembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els ajuntaments governats pel PSC al Berguedà han decidit impulsar diferents vies, per tal de donar resposta a la sol·licitud realitzada aquesta setmana pel president de Catalunya, Carles Puigdemont, sobre la cessió de locals electorals on es pugui organitzar el referèndum de l'1 d'octubre. Dels quatre casos que hi ha a la comarca, Bagà, Borredà, la Nou de Berguedà i Vilada, només aquest últim ha signat a favor del decret emès pels alcaldes sobiranistes. 

De fet, Vilada governa en coalició amb ERC, i el suport a la consulta o referèndum va ser un dels punts prèviament pactats, per tal de formalitzar aquest pacte. El decret, a més, no el va signar l'alcaldessa socialista, sinó l'alcalde accidental.


Bagà, per altra banda, i segons ha explicat el seu alcalde, Nicolás Viso, a NacióBerguedà, no enviarà cap decret signat per Alcaldia al Govern català, sinó la moció que tots els grups municipals van votar en sessió plenària, on consta la cessió d'equipaments públics de titularitat municipal per al referèndum, sempre que hi hagi un marc legal i es compleixi la normativa vigent. Aquesta moció, ha explicat Viso, és la que es farà arribar a la Generalitat per tal que es valori. En cas que hi hagués problemes, ha dit, es demanarà un informe jurídic a Secretaria. 

Una opció, la de demanar consell al secretari, per a la qual tant Borredà com la Nou de Berguedà ja han optat. No obstant això, segons han relatat a aquest diari, la persona encarregada de les funcions de Secretaria no podrà realitzar l'informe fins el proper dimarts, així que serà a partir de llavors quan s'estudiarà la resposta. 


Al Berguedà, la majoria d'ajuntaments governats pel PDeCAT, ERC i la CUP ja han enviat el decret d'alcaldia firmat, amb el compromís dels ajuntaments de cedir locals electorals, i mostrant ple suport al referèndum. 

 

Participació